Romatolojik Hastalıklarda Doğru Doktoru Bulmak

Romatizmal ve diğer tüm kronik hastalıklarda doğru doktora karar vermek gerçekten zordur. 

Bazılarımız devlet hastanesinden daha önce anlattığım gibi, bazılarımız üniversite hastaneleri ve özel hastanelerden devamlı randevu almaya çalışıyoruz. Çoğu zaman devlet hastanelerinde karambole muayene oluyoruz ve randevu alabildiğimize şükrediyoruz. 






Özellikle sürekli takip gerektiren kronik hastalıklarda doktor tercihi oldukça önemlidir. Bir romatoloji, nöroloji ya da fizik tedavi uzmanını tercih etmek örneklerden bazılarıdır. 

Benim de kronik bir hastalığım olduğu için biliyorum, sizi sonuna kadar dinleyecek, şikayetlerinizi abarttığınızı düşünmeyecek bir doktor ile birlikte tedavinizi sürdürmek istiyorsunuz. Bununla beraber doktorunuzun yetenekleri, hayatınızın genelini etkileyen hastalığınızın tedavisinde önemli bir öğedir. Yani iyi bir doktor seçmek oldukça kritik. 

İyi bir doktorun özellikleri nelerdir?


- Genel olarak sizi dinleyen ve siz konuşurken sizi susturmayan bir doktor "iyi doktor" izlenimini yaratmaktadır. 

- Sizin yüzünüze bakmadan size hastalığınızı açıklamadan muayene geçirdiğiniz doktor iyi bir doktor değildir. Aksine iyi bir doktor size hastalığınızın  vücudunuzda oluşturdukları, tedavi sürecinin nasıl izleneceği ve olası yan etkilerden bahseder. 

- İyi bir doktor sizin cinsiyetiniz ya da herhangi bir tercihinizle ilgilenmez. 

Bunların dışında doktorunuzun yeteneklerini ortaya çıkaran en önemli öğelerden biri ilgi alanları ve akademik çalışmalarıdır. Ben lupus hastasıyım ve tedavi olduğum romatoloji uzmanım hastalığımla ilgili birçok akademik çalışmaları mevcut. Yani lupusu çok yakından tanıyan bir doktor ve ben sayesinde tedavimden çok iyi sonuçlar aldım.

Sizlerde bu durumlara dikkat ederek doktor tercihinizi yapabilirsiniz. Hastalığınızla yakından ilgilenen, hastalığınızı yakından tanıyan doktor seçimi yapmanız sizin için çok doğru olacaktır. Çünkü özellikle romatolojik hastalıklar çok karmaşıktır ve konuyla yakından ilgili olmayan bir doktorun bazı detayları atlayabileceğini deneyimlediğimden böyle düşünüyorum. Doktorunuzu iyi araştırın, akademik çalışmaları hakkında bilgi edinin. Tedavilerinizden en iyi sonuçları almanız dileğimle, severek yaşayın.

Yorumlar

  1. Güzel paylaşım ve tespitleri için teşekkürler. Özellikle kronik hastalıklarda doktorun tutumu hastalığın tedavisinde büyük rol oynuyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Sizin de tespitiniz çok doğru.

      Sil
  2. Evet çok haklisiniz peki doktorunu öğrenme şansım var mı acaba ?

    YanıtlaSil
  3. Evet çok haklisiniz peki doktorunuzu öğrenme şansım var mı acaba ?

    YanıtlaSil
  4. Evet çok haklisiniz peki doktorunu öğrenme şansım var mı acaba ?

    YanıtlaSil
  5. Çocuk romotolojide tedavi oluyodum şimdi yaşım gereği tedavi olamıyorum. Acil bi romotolog bulmam lazım. Lütfen doktorunuz hakkında bilgi verir misiniz

    YanıtlaSil

Yorum Gönder