Skleroderma ve Sigara

Skleroderma, ciltte ve iç organlarda doku sertleşmesi (fi broz) ile seyreden kronik iltihaplı bir hastalıktır.

Sigara içen skleroderma hastalarında, hastalığın daha ağır seyrettiği birçok çalışmada gösterilmiştir. Sigara, skleroderma hastalarında ciltteki ve akciğerdeki doku sertleşmesini (fi broz) artırır. Dolayısıyla ciltteki sertleşmeye bağlı olarak ellerde ve ayaklarda eklem hareketlerini kısıtlar ve kolay yara açılmasına neden olur. 


Sigara, skleroderma hastalarında kalp-damar tutulumunu veya tutulumun şiddetini artırır. Sklerodermada sık görülen Raynaud sendromunun daha sık aralıklarla görülmesine ve daha ağır seyretmesine neden olur. Neticede parmak uçlarında yara gelişimini (digital ülser) kolaylaştırır ve açılmış yaraların kapanmasını geciktirir. Sigara, sklerodermada akciğer tutulumunun şiddetini artırır ve KOAH gibi kronik akciğer hastalıklarına yol açarak akciğer fonksiyon testlerini bozar ve hastalarda nefes darlığı halsizlik, yorgunluk gibi yakınmalar görülür. Sigara ve skleroderma beraberliği kanser gelişme riskini ciddi derece artırır. Ayrıca sigaraya bağlı gelişen reflü ve yutma güçlüğü gibi birçok mide-barsak hastalıklarına neden olur.

Biliyorum pek çok romatizma hastası sigarayı bırakmak istiyordur, denemiştir başarılı olamamıştır ya da bırakma girişiminde bulunmaya cesaret dahi edememiştir. Hastalığın böylesine düşmanı olan alışkanlıktan herkes vazgeçmek ister. Gelin bugün bir kez daha deneyelim ve bu uğurda mücadele verelim. Hayatınızdaki zorlukları kolaylıkla anlatabilecek güç sizinle olsun. Severek yaşayın.


Yorumlar