Soğuk Alerjisi

Soğuk olan herhangi bir şeye temasta ya da soğuk havada kaşınıyorsanız nedeni soğuk alerjisi (irtükeri) olabilir.

Kafayı yiyecektim bir dönem bu soğuk alerjisinden dolayı. Kışın mevsime uygun, normal kalınlıkta giyinen insanlara imrenir, kat kat lahana gibi giyinmekten tosba gibi hareket edemezdim. Kışın değil sadece, bahar aylarında hafif serin havada bile kaşınmaya başlar, kabarır ve şişerdi oram buram. En çok etkilenen yerlerim ise üst bacak bölgesi, ellerim, ayak tabanım ve kulaklarımın kepçesiydi. 



Soğuk alerjisinin belirtileri de yukardaki bahsettiklerim gibi kaşıntı, kızarıklık, kabarmalar ve ciltte kırmızı beyaz dalgalı görüntüler. Sadece soğuk hava etken değildir. Yağmur ve karla temas da alerjiyi tetikler. Hatta buzdolabından bir meyve alsan meyveyi tutmanla başlarsın kaşınmaya. Hatta nadiren de olsa soğuk içeceklerden dolayı dil ve boğaz da etkilenebilir. Bazende soğuk hava da degil, soğuktan sıcak bir ortama girildiğinde alerji baş gösterir. Yani ani ısı değişimi de alerjiyi etkiliyor.

Soğuk alerjisi için öneriler şöyle:

Soğuk havada yüz kaşkol ile kapatılmalı, yün eldiven giyilmelidir. Yün çorap ve bot ya da çizme giyilmelidir. Soğuk alerjisi olan kişiler soğuk havada spor yapmaktan kaçınmalıdır. Duyarlı kişilerin soğuğa maruz kalacakları zaman doktoru vermişse eğer antihistaminik ilaç almaları gerekmektedir.

Soğuk alerjisinin kesin bir tedavisi yoktur ve zamanla bazı kişilerde kendiliğinden geçebilir. Ben bu alerjik durumu artık yaşamıyorum. Şunu fark ettim: Soğuk alerjisinin en iyi dostu jean pantolonlar. Cidden jean pantolon giyildiğinde alerji çıldırıyor. Kışın artık jean hiç giymiyorum. Hatta normal kumaş pantolonları da önermem. Çünkü zaten vücudu sıcak tutan giysiler değil bunlar. Pantolon yerine triko çoraplar ve kışlık kalın çoraplarla etek giyseniz sizi sıcak tutarlar ve alerjinizi de tetiklemez.  Penti'de bu tür çorapları çok çeşitli olarak bulabilirsiniz.

Ben bir kaç senedir bu durumu yaşamıyorum. Dolaba elimi uzatmamla kaşınmaya başlayan ben Akyaka'da 3-5 derece ısıya sahip Azmak Nehri'ne bile girdim :) Böyle bir alerjiniz varsa bir deneyin önerimi, belki size de iyi gelir. 

Mevsim kış, dışarıda hava soğuk. Bir adaçayı yapmaya gidiyorum. Sevgiyle kalın :)






Yorumlar