Bağışıklık Sistemi Hastalıklarının Tedavisinde Umut Işığı

Bağışıklık sistemi hastalıklarının çoğunun henüz bir tedavisi bulunmamakta. Lupus, Romatoid Artrit, Sedef, Ankilozan Spondilit, Skleroderma, Ailevi Akdeniz Ateşi (FMF), Behçet ve daha onlarca hastalığın hem sebepleri tam olarak bilinememekte hem de kesin tedavileri için bir yol bulunmamaktadır. Ancak size umut vaadeden bir çalışmadan güzel haberler vereceğim.





Önceki çalışmalar akyuvarların yüzeyinde bulunan CD154 isimli bir proteinin Lupus hastalarında düzenli üretilmediğini ortaya koymuştu. Bu anormal durumun hücreleri antikor üretimi için tetiklediği ve bağışıklık sistemi hastalıklarının (özellikle Lupus) gelişiminde etkili olduğu düşünülmektedir. 





Yeni araştırmada bu durumu destekleyen başka sonuçlar bulundu. CD154'i aktive eden IL-15 isimli tetikleyici proteinin Lupus hastalarının kanında fazlaca görüldüğü tespit edildi. Bu durum şöyle özetlenebilir: Kanda IL-15'in fazla olması CD154 proteinin anormal seviyede antikor üretimine sebep oluyor.

Bu proteinlerin mekanizmasının tamamen anlaşılması Lupus ve diğer bağışıklık sistemi hastalıkların tedavisinde bir ilke imza atabilir. 


Hayvanlar üzerindeki çalışmalardan sonra IL-15'in bloklanma terapisi Romatoid Artrit hastalarında uygulanmıştır. İlerleyen aylarda çalışmanın farklı koşullarla desteklenmesi ve proteinlerin mekanizmasının daha iyi anlaşılması hedefleniyor. Ayrıca Lupuslu bir grup hastaya da aynı terapi uygulanıp gülümseten sonuçların açıklanması bekleniyor.


Bütün bu hastalıkların tedavisi çok uzakta değil. Mücadeleyi bırakmayın. Severek Yaşayın.




Kaynak: L-15 prolongs CD154 expression on human CD4 T cells via STAT5 binding to the CD154 transcriptional promoter R M Lowe, A Genin, N Orgun and R Q Cron
Genes and Immunity 15, 137-144 (April/May 2014) | doi:10.1038/gene.2014.3

Yorumlar

  1. Merhabalar; teşhis konulamayan romatolojik hastalıklarla ilgilenen Türkiye'de bildiğiniz bir hastane var mıdır?

    YanıtlaSil

Yorum Gönder