Lupus'u Sürekli Uykuda Tutmak Mümkün mü?

Lupus'u sürekli uykuda yani remisyon döneminde tutmak mümkün mü? Northwestern Üniversitesi Tıp Fakültesi araştırmacıları tarafından geliştirilen bir aşı başarılı bir şekilde ön testleri geçti. Toksik olmayan yani yan etkisi bulunmayan  aşı Lupus ve diğer bağışıklık sistemi hastalıklarının sürekli remisyon döneminde kalmasını sağlıyor.

İşin özünü başlarda söylemek gerekirse böyle bir aşı tamamen kullanılabilir hale geldiğinde yan etkisi olan onlarca ilacı kullanmadan hastalık devamlı uykuda tutulabilecek.


Araştırmacılar fareler üzerinde yaptıkları çalışmalarında Lupus'un remisyon halinde tutulabileceğini yayınlamışlardı. Şimdiki çalışmalarında ise 20'si remisyon 10'u aktif döneminde olmak üzere 30 Lupus hastası ve 15 sağlıklı kişi ele alınmıştır. 





Northwestern Üniversitesi Feinberg Tıp Fakültesi Romatoloji ve İmmünoloji bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. 
Syamal Datta yayınla ilgili bazı noktalara şöyle değiniyor: "Steroidler ve Sitokinler lupus hastalarının tedavisinde kullanılan başlıca ilaçlardır. Bu ilaçlar düşük dozda dahi alınsalar önemli yan etkiler oluşturabilmektedir. Bağışıklık sistemini baskılayan ilaçlar vücudu enfeksiyonlara açık hale getirmekte ve gebelik durumunu güçleştirmektedir. Bu durumdayken vücuda zarar vermeden hastalığı remisyonda tutabilmek büyük önem kazanıyor. Yan etkisi olmayan bu aşı lupuslu olan ve olmayan tüm kişilerin organları tarafından tanınıyor ve herkes için işleyebilir haldedir."

Profesör Datta ve ekibi 28 yıldır T hücrelerinin klonlanarak lupus hastalığında bağışıklık sistemindeki bozuklukların aydınlanmasına ve bu bozuklukların düzeltilmesi üzerinde çalışmaktadır. Bu yazıda ele alınan aşının geçmişi ise ekibin 1996 yılında başlattığı çalışmalara dayanıyor. Ekip, aşının 2013 yılı sonunda yayınlanması ile birlikte tüm patent başvurularını yapmış bulunuyor. Aşı şuan seri üretime geçip piyasaya sunulması için son onayları almak üzere.

Gerek bu yayın gerekse geçenlerde yayınlamış olduğum 2014 yılında yapılan çalışmaya yönelik "Bağışıklık Sistemi Hastalıklarının Tedavisinde Umut Işığı" isimli yayın umutlarımızı taze tutuyor. 

Gelişmeler cidden mutluluk verici. Umarım yeni yılda tedavimizle ilgili somut yenilikler olur ve sizlere güzel haberler veririm. Ben ümitliyim. Siz de ümitle ve severek yaşayın.

Kaynak:
"Major pathogenic steps in human lupus can be effectively suppressed by nucleosomal histone peptide epitope-induced regulatory immunity"
Li Zhang, Anne M. Bertucci, Rosalind Ramsey-Goldman, Elizabeth Randall Harsha-Strong, Richard K. Burt, Syamal K. Datta

http://www.northwestern.edu/

Yorumlar

  1. Bu habere gercekten sevindim umarım biran once cikar cunku ben kortizonun yan etkilerinden cok sıkıntıliyim bu arada cok beğendim blogunuzu ayni hastalıktan muzdaribiz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim. Duygularınızı çok iyi anlıyorum Oğuz Bey. Umarım kortizonsuz günlere kavuşuruz. Sevgiler.

      Sil
  2. bu aşının akıbetinden haberiniz var mı acaba

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tıpkı ilaçlarda olduğu gibi FDA onayı uzun bir süreç. Herhangi bir gelişme olduğunda mutlulukla sizleri bilgilendireceğiz.

      Sil
  3. Merhaba, ben de 27 yaşında sağlıklı bir bireyim ve bu yılın başınad discoid lupus belirtileri başladı , plaquenil ile toparlamaya çalışıyorum. Haberi okuyunca çok sevindim ve bu akşam Northwestern'e bir mail yazıp durumu anlatarak patent v.s için bilgi alacağım. Sonucunu merak edenler için buradan dönerim , eminim sizler de burada paylaşırsınız.

    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  4. Ali Sahan bey bilgi alabildiniz mi acaba sonucu merak ediyorum. Umarım en yakın zamanda piyasaya sürülür.

    YanıtlaSil
  5. Bu konuyla ilgili güncel bir gelisme warmı bi bilgisi olan yazsın nolur

    YanıtlaSil
  6. Bir gelişme var mı?

    YanıtlaSil

Yorum Gönder