Meme Kanserine Karşı Aşı

Henüz meme kanseri tamamen önleniyor diyemeyiz ama yeni geliştirilen bir aşı bu konuda umut vadedici sonuçlar veriyor. 

Washington Üniversitesi'nden araştırmacılar tarafından geliştirilen meme kanseri aşısı ilk denemelerde gayet olumlu sonuç verdi. Aşı tümörlü hücrelerin yok edilmesinde bağışıklık sistemine destek sağlayarak işe yarıyor. 







Aşı hemen hemen sadece göğüs dokusunda bulunan ve meme kanseri gelişen kişilerde anormal seviyelerde artışı olabilen mammaglobin-A isimli bir proteinin akyuvarlar tarafından yok edilmesini sağlamaktadır. 


Aşı ilk denemelerde  mammaglobin-A seviyeleri yüksek 14 meme kanseri hastasına uygulanmıştır. Aşılanan hastalarda yaşamı etkileyecek bir yan etki görülmezken, bir kısmında grip ve aşının yapıldığı bölgede hafif ağrı ve şişlik oluşmuştur. 

Aşının güvenilirliği için yapılan bu çalışmada 12 benzer durumdaki meme kanseri olan kişilere aşı yapılmamıştır. Hem aşılanan grup hem kontrol grubu bir sene boyunca gözlemlenmiş ve aşılı kişilerde kanserin yayılmadığı izlenmiştir. 

Burada tartışma konusu olan iki durum vardır. Birincisi aşının denendiği kişi sayısının çok az olması. Sanırım ilerleyen çalışmalarda daha çok kişiden elde edilen veriler ile net bir değerlendirme yapılıp aşının kullanılabileceği kişiler saptanacaktır. İkinci durum ise mammaglobin-A protein seviyesi meme kanseri olan tüm hastalarda yüksek seyretmemektedir. Bu tür hastalarda aşının kullanılması pek mümkün görünmüyor.

Gelişmelerden sizleri haberdar edeceğim. Severek Yaşayın.

Yorumlar