Romatizma ve Hava Durumu

Hastalığınızın bir  romatizma çeşidi olduğunu söylediğinizde eminim "Hee romatizma mı? O bende de var yağmurlu havalarda dizlerim çok ağrıyor." sözlerine maruz kalıyorsunuzdur. Hatta sadece bunun bir romatizma belirtisi olduğunu düşünüp doktora başvuran insanlar var. Çocukken izlediğim Kemal Sunal'ın Üç Kağıtçı filminde, Rıfkı karakterinin dizleri ağrıdığında yağmur yağacağını doğru tahmin etmesi bende de böyle bir bilinç oluşturmuştu :) 


Peki gerçekten yağmurlu havaların romatizma üzerinde bir etkisi var mı?






Tıbbi olarak bunun aleyhinde de lehinde de kanıtlar var. Bu konuda, ABD' de geniş serili bir araştırma yapılmış (557 kişilik, çok merkezli). Araştırmaya göre bazı hava şartlarında romatizma ağrıları barometrik değişimlerle ilişkilendirilmiştir. Yani ağrılar atmosfer basıncıyla ilişkilendirilmiştir. Düşük basınçlı soğuk ve yağışlı havalarda ağrı hissedilmiş ya da var olan ağrılarda artma olmuştur. Yüksek basınçlı kuru ve sıcak havalarda ise ağrının kaybolduğu veya azaldığı gözlenmiştir. Hava durumu ile ilişkili eklem yakınması osteoartrit hastalarında biraz daha fazla yaşanmaktadır.

Buradan çıkarıbilecek sonuç ise; sağlıklı kişilerde hava durumuyla ilişkili çeşitli ağrılar bir romatizmal hastalığın belirtisi değil; daha çok o kişinin barometrik değişikliklere karşı hassas olmasından kaynaklıdır.

"Alakası yok diyorsun ama benim nemli havalarda ağrılarım artıyor" diyenlere öneriler ne olabilir?


Uyku problemleriniz varsa bu konuda alanında uzman bir hekimden destek alın. Uyku kalitenizi iyileştirin, uyku saatlerinizi düzenleyin ve uykunuzu mutlaka alın.

Daha sıcak iklimli bir şehre mi taşınsam?


Hayır taşınmanıza gerek yok. Düzenli uyuyun ve her gün sizi yormayacak hafif egzersizler yapın.

Belkide yağmurlu havalarda ağrılarınızın artacağı düşüncesinden kendinizi biraz uzaklaştırmak, bu havalarda artan ağrılarınızı biraz olsun azaltacaktır ne dersiniz? Psikolojik etkenler sağlığımız üzerinde cidden çok büyük rol oynuyor. Yağmurlu havalarda dizlerinizi ovuşturup oturmaktansa bence hafif yürüyüşler yapmaya deneyin. Yağmur berekettir, yağmuru sevgiyle karşılayın. Severek Yaşayın.




Yorumlar