Skleroderma Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Skleroderma, deri, eklemler ve birçok organı etkileyebilen kronik otoimmün romatolojik bir hastalıktır.

Hastalık, romatolojik hastalıkların tümü gibi bulaşıcı değildir. Bunu yazıların çoğunda ilk cümlelerde belirtiyorum. Çünkü hastalıkların isimlerini duyduğunda ürkenler var, merak etmesinler onlara bulaşacak bir durum yok. Yine diğer tüm romatolojik hastalıklarla ortak olan bir durum sebebinin bilinmemesidir. Sistemik olarak görülebildiği gibi lokal olarak da görülebilir. 



Skleroderma İstatistikleri


Ülkemizde hasta verileri düzenli tutulmadığı için maalesef bu bilgileri veremiyorum.

ABD'de 300 bin civarında Skleroderma hastası bulunmaktadır. Dört hastadan üçünü kadınlar oluşturuyor. Dünyada görülme durumu yaklaşık 10 binde 3. Belirtileri kişiden kişiye değişir ve genelde 25-55 yaş arasında görülür. 

Skleroderma Hakkında 


Skleroderma genellikle ciltte kalınlaşma ve sertleşmeyle başlar. Lokal olanında cilt tutulumu görülür. Sistemik olanında ise cilt tutulumunun yanı sıra kalp, akciğer, damarlar ve böbrekler gibi organlarda da tutulum görülebilir. 





Hastalığın seyrinde çok fazla seviyelerde kolajen (Collagen) üretimi 
önemli bir bulgudur. Kolajen; cilt, saç, tırnak ve eklem kıkırdak dokusunun büyük kısmını oluşturan bir tür proteindir. Kolajen sözcüğünü özellikle cilt kırışıklıklarını gideren kozmetik reklamlarında duyabilirsiniz. Çünkü cildin onarımı için de önemlidir. Ancak kolajenin fazla üretimi cildin kalınlaşmasına ve sertleşmesine dolayısıyla işlevinin bozulmasına sebep olur.

Hastalığın cilt kalınlaşması ve sertleşmesiyle birlikte en önemli belirtisi daha önceden bir yazımda da anlatmış olduğum Raynaud fenomenidir.  Skleroderma hastalarının %90'nından fazlasında bu fenomen gözükür. Bunun dışında deri altında kalsiyum birikmesi, sindirim sistemi sıkıntıları, eklem ağrıları, yüksek tansiyon, kilo kaybı ve nefes darlığı belirtileri arasında yer alır. 

Teşhisi için ANA, Anti-Ena, Anti-Scl-70 testlerden bazıları olmakla beraber romatoloji uzmanın uygun gördüğü bir dizi tetkik yapılır.

Skleroderma'nın da diğer romatolojik hastalıklar gibi kesin tedavisi bulunmamaktadır ancak hastalık mevcut tedavilerle kontrol altında tutulabilmektedir. 


Skleroderma Hastaları İçin Bazı Öneriler


Bunları mümkün oldukça azaltın:

Sodyumlu gıdalar ve özellikle tuz,
Soya ürünleri, pane etler, 
Barbunya, nohut, mercimek gibi baklagiller,

Buğday ve çavdar içeren ürünler,
Kuşkonmaz, lahana, brokoli, soğan ve sarımsak  gibi sebzeler,
Elma, armut, karpuz gibi meyveleri,
Süt ve süt ürünleri tüketimini azaltın.

Bunlar ise doğru olanlar:

Su tüketimini artırın.
Glutensiz tahıl ürünleri,
Kereviz, ıspanak, patates, mısır, havuç gibi sebzeleri,
Laktoz içermeyen süt ürünleri,
Böğürtlen, ahududu, yaban mersini ve kızılcık gibi meyveleri,
Muz, kivi ve turunçgiller ailesinden meyveleri tüketebilirsiniz.

Bunlar dışında güvendiğiniz yakınlarınızla tüm endişelerinizi paylaşın, yormayan eğlenceli aktivitelerde yer alın ve gülümsemeyi deneyin. Yeni bir tedavi bulunduğunda sizlerle paylaşacağım. 
Severek Yaşayın.

Kaynaklar:

http://www.scleroderma.org/site/DocServer/know-more-scleroderma.pdf?docID=774

http://www.scleroderma.org/site/DocServer/Eating_Well_with_Scleroderma.pdf?docID=1462



Yorumlar