Şeker Hastalarına Güzel Haber

Diyabet hastalarının günde birkaç kez şeker seviyelerini ölçmeleri gerekmektedir. Bu durum için kullanılan en sık yol bilinen parmaklarına bir delik açarak aldıkları birkaç damla kanla çalışan şeker ölçme cihazlarıdır. Ölçümler ister istemez kişinin parmaklarına zarar veriyor. Öte yandan bu ölçüm yoluyla kan şekerindeki ani değişimleri takip etmek pek mümkün değil.






Yeni geliştirilen bir cihaz sayesinde oldukça kolay bir şekilde anlık olarak kan şekeri seviyenizi takip altında tutabilirsiniz.





California Üniversitesi'nden bir grup araştırmacının geliştirdiği cihaz geçici bir dövme formunda. Cihazın çalışma prensibi şu şekilde: Cihazı tıpkı bir geçici dövme gibi fotoğraftaki şekilde kolunuza yapıştırıyorsunuz. Bu yöntem parmak ucu cihazındaki gibi kanı kullanmıyor, deri hücreleri arasındaki sıvıyı kullanarak kan şekerini ölçüyor ve testler yeni yöntemin en az parmak ucu cihazı kadar etkin çalıştığını gösteriyor. Dövmenin ömrü bir gün  ve her gün tekrar yenilemek gerekiyor. Bu durum sakın sizi korkutmasın çünkü maliyeti oldukça düşük. 

Burada akla gelen ilk soru ölçümün "nasıl" görüntüleneceği. Şuan şeker ölçümlerini anlık görüntülemek üzere bluetooth ile iletişim sağlayan bir cihaz kullanılıyor. Görüntüleme seçenekleri geliştirilmeye devam ediliyor ve benim şahsi görüşüm yakın gelecekte cep telefonları ve tabletlerden de görüntülenebilir hale gelecek.


Akla gelebilecek bir diğer soru ise dövmelerin her gün yapılması yerine daha dayanıklı hale getirilmesidir. Cihazın ölçümlerinin geçerliliğinden sonra en fazla üzerinde kafa yorulan aşama dövmelerin bir gün yerine çok daha uzun süre dayanması. Öngörülerime göre bu dövmelerin dayanıklılığı ilk aşamada birkaç güne kadar çıkarılabilecek.

Bu gelişmenin tüm diyabet hastalarına sunulan büyük bir nimet olduğunu söylemek doğru olur. Cihazdaki geliştirmeleri ve ülkemizde ticari olarak sunumunu yakından takip ederek sizinle paylaşacağım. Takipte kalın. Severek yaşayın.

Kaynak:
Tattoo-Based Noninvasive Glucose Monitoring: A Proof-of-Concept Study
Amay J. Bandodkar , Wenzhao Jia , Ceren Yardımcı , Xuan Wang , Julian Ramirez , and Joseph Wang 
Anal. Chem., 2015, 87 (1), pp 394–398
DOI: 10.1021/ac504300n Publication Date (Web): December 12, 2014

Yorumlar

  1. Güzel haberiniz için teşekkürler :) Bunu görünce aklıma şu geldi, acaba aynı mantıkla inüsilin verilebilir mi?

    YanıtlaSil

Yorum Gönder