Yeni Nesil Antibiyotikler

Amerikalı araştırmacılar yeni nesil bir antibiyotik türü geliştirdiler. Gerek yanlış antibiyotik kullanımı gerekse diğer sebepler mikropların antibiyotiklere karşı direncini artırmakta. Bilim dünyası bu dirence karşı bir çözüm bulunamaz ise yakın gelecekte ciddi sorunlarla karşı karşıya kalınabileceğinden bahsetmektedir. Hatta bu durum birçok ülkenin sağlık konusunda acil eylem planları arasında yer almaktadır. 






Geliştirilen antibiyotiğin ismi "teixobactin" ve bakterilerin antibiyotiklere karşı direnç kazanmasına çözüm için atılmış en büyük adım. Yapılan deneylerden bir örneği günlük hayata aktararak konuyu anlatalım. Diyelim ki boğazınızda bir enfeksiyon var, doktora muayene oluyorsunuz ve tedavisi için uygun antibiyotik veriliyor, ancak verilen ilaç, muhtemelen önceden hatalı antibiyotik kullanımından ya da diğer sebeplerden dolayı boğazınızdaki zararlı bakterileri yok edemiyor. Dolayısıyla tedavi süreci uzuyor ve aynı mikroplar sonraki hastalandığınızda bu antibiyotiğe daha dirençli hale geliyor. Yeni geliştirilen antibiyotik ise zararlı bakterilerin direncini kırarak yok ediyor. Çalışmada boğaz enfeksiyonları için yapılan denemelerde zararlı bakterilerin %100 yok edildiği sonucu ortaya çıkmıştır. 

Şüphesiz ki ilk antibiyotik olan penisilin'in Alexander Fleming tarafından bulunmasından beri sayısız gelişmeler yaşandı. Tedavilerde çığır açan birçok antibiyotik zamanla bakteriler direnç kazandığı için işe yaramaz hale geldi. Yeni geliştirilen antibiyotik için de bu durum söz konusudur ancak en az otuz sene boyunca etkin kullanılması beklenmektedir.

Konuyla alakalı olarak başımdan geçen bir durum ise şöyle: Geçtiğimiz yaz içerisinde bir dahiliye hekimi idrar tahlilinde bakteri görülmesi üzerine bir tür antibiyotik yazmıştı. Bunun üzerine yazılan antibiyotiği almadan kendi romatologuma kullanıp kullanmamam gerektiğini danıştım. Malum Lupus hastaları olarak ilaç kullanımlarında dikkatli olmak gerekiyor. Danışmamın  sonucunda romatologum , tahlilde görülen bakterinin verilen antibiyotiğe karşı dirençli olduğunu ve bir başkasını almam gerektiğini söyledi. Hemen sonrasında ilk verilen ilacın prospektüsüne baktığımda gerçekten de tahlildeki bakterinin bu antibiyotiğe karşı dirençli olduğunu fark ettim. Sözün özü antibiyotik kullanımı zararlı değil esasen.  Doğru zamanda doğru teşhislerle ve gereksiz yere kullanılmayan en doğru antibiyotiği kullanmak önemli olan. Bunu biz nerden bileceğiz dediğinizi duyar gibiyim. Kronik bir hastalığınız varsa her konuyu danışabileceğiniz ve güvenebileceğiniz, hastalığınızı yakından tanıyan bir uzman tercih edin ve her daim her ilacı sorgulayın, araştırın.

Gelişmeleri aktarmaya devam edeceğim. Muayenelerde sorgulayan hasta olalım. Her daim her konuyu araştıralım. Severek yaşayın.

Kaynak:
A new antibiotic kills pathogens without detectable resistance

Losee L. Ling, Tanja Schneider, Aaron J. Peoples, Amy L. Spoering, Ina Engels, Brian P. Conlon, Anna Mueller, Till F. Schäberle, Dallas E. Hughes, Slava Epstein, Michael Jones, Linos Lazarides, Victoria A. Steadman, Douglas R. Cohen, Cintia R. Felix, K. Ashley Fetterman, William P. Millett, Anthony G. Nitti, Ashley M. Zullo, Chao Chen & Kim Lewis

Nature (2015) doi:10.1038/nature14098
Received 29 July 2014 Accepted 19 November 2014 Published online 07 January 2015

Yorumlar

  1. Uzun yıllardır yeni bir antibiyotik geliştirilmediğini okumuştum bir hastanedeki afişte. Bu haber umut verici. Maalesef bir türlü öğrenemedik şu antibiyotik kullanımını. Yazılan antibiyotik hafif iyileşince kesiliyor artakalan gelecek hastalanmada doktora danışılmadan kullanılıyor ve bakteri direnç sağlıyor. Nereden baksak saçma. Bir de tahlil ve iyi muayene etmeden antibiyotik yazan doktorlar var ki onlara da bir çift lafım var. Lütfen sorumluluk sahibi olun.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder