Kronik Hastalıklarda Ağrı Kesici Kullanımı : Yeni Tedaviler

Kronik bir hastalığınız varsa muhtemelen kronik ağrılarınız da var demektir. Kronik ağrılarla baş etmeye çalışıyorsanız bu yazı sizi ilgilendiriyor.  Gelin kronik ağrıların yatıştırılması için geliştirilen tedavi yöntemlerine yakından bakalım.

Şunu baştan söylemek gerekir ki henüz ağrıyı kesen sihirli bir değnek bulunmamaktadır. Aslında şöyle de denilebilir: Ağrı kişiye göredir, tedavisi de kişiye göre olmalıdır. Bazı ağrı kesiciler bazı tip ağrılara iyi gelirken bazı tip ağrılar da ise tamamen etkisiz kalmaktadır. Bu sebeple kişiye özgü tedavi en doğru olanıdır.


Kronik Ağrıları Dindirmek İçin Ağrı Kesici Tipleri


Birinci Adım Ağrı Kesiciler


Birinci adım ağrı kesicilier genellikle ağız yoluyla alınan streoid olmayan antienflamatuarlardır (NSAII). Bunlardan bazıları Advil, Majezik, Motrin, Naprosyn ve Voltaren'dir. Bu tür ilaçların yabana atılamayacak önemli yan etkiler bulunmaktadır. Bununla beraber bu grupta ilaçların kronik hastalığınızdan kaynaklı sürekli kullandığınız ilaçlarla etkileşime girebilir. Bu sebeple ağrı kesici deyip geçmeden kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışın. Tabi birde her evden eksik olmayan parasetamol içeren ağrı kesiciler bulunmaktadır (Minoset). Elbette kronik bir hastalığa bağlı kronik ağrılarınız var ise ağrı kesicilerin en masumunu seçmek gerekir. Lupus hastalarını ele alalım. Hastalığın tedavisinde alınan streoid olan ya da olmayan antieflamatuarlar, antimalaryallar ve kortizonlar dolayısıyla ağrıların azalmasını sağlar. Bu ilaçlara rağmen yine de eklem, kas ve baş ağrıları kaçınılmazdır. Bu ağrılar için doktorunuzun tavsiyesiyle Minoset gibi daha masum ağrı kesiciler alınabilir. 

Bilinen klasik ağrı kesicilerin dışındaki bazı ilaçlar da birinci adım ağrı kesici olarak reçete edilir. Şimdi bunları inceleyelim.

Antikonvülzanlar: Bu tip ilaçlar epilepsi (sara) ve bipolar bozukluklarda atakları önlemek için kullanılan ilaçlar olsa da kronik ağrıların dindirilmesinde etkili olduğu bilinmektedir. 

Antidepresanlar: Kronik ağrısı olan hastalara genelde düşük dozda reçete edilirler. Çünkü ağrıyı kontrol etmeye yarayan kimyasalların dengesini sağlar. İlaç reçete edilirken amaç depresyon tedavisi olmayabilir ve doz genellikle depresyon tedavisinden düşük seviyede tutulur.

Ağrı Kesici Kremler: Genelde Capsaicin isimli maddeyi içeren kremler bölgesel inflamasyona bağlı ağrıları kesmek üzere uygulanır.

Uyuşturucular


Birinci adım ağrı kesicilerin etkili olmadığı durumlarda yani ağrının güçlü olduğu durumlarda bu tip ilaçlar kullanılır. Uyuşturucu tipli ilaçlar doğru hastalara uygulandığında ağrı dindirmede oldukça etkilidir. İlaçların yapısı antikonvülzanlar ve antidepresanlardan farklıdır. Burada akla gelebilecek bir durum "Bağımlılık yapar mı?" sorusudur. Yapılan incelemelerde bu tarz ağrı kesicilerin çok düşük ihtimalle bağımlılık yapabileceği belirtilmiştir.

Diğer Yöntemler


Sinir bloklama: Bu yöntem ağrıya sebep olan bölgede enjeksiyon ile sinirlerin bloklanmasını ve ağrının beyne iletilmemesini sağlar. 

Radyofrekans Ablasyon: Özellikle belirli bir bölgedeki yoğun ağrıyı bölgedeki sinirleri ısı aracıyla azaltılmasını sağlar. (Başka amaçlarla kullanılabilmesi de mümkündür)

TENS (Transcutaneous electrical nerve stimulation) : Deri üzerinden sinirleri uyarım şekliyle çalışan küçük elektronik bir cihazdır. Özellikle kas ağrılarında kısa dönemli bir ağrı azaltıcı olarak düşünebiliriz.

Tetik Nokta Enjeksiyonları: Vücudun bir bölgesinin iğne yoluyla anestezi edilmesidir. Enjeksiyon streoid ya da streoid olmayan şekilde olabilir. 

Omurilik Pilleri: Omurilik bölgesine yerleştirilen özel piller elektrik sinyalleri göndererek beynin ağrıyı daha az hissetmesini sağlar. Vücudun dışına ya da derinin içine uygulanabilir. Örneğin; defalarca bel fıtığı ameliyatı olmuş ve o bölgede yapışıklık olmuş hastalar için uygulanır.

Omurilik ilaç pompaları: İntratekal morfin pompası şeklinde de adlandırılır. Omuriliğe iletim için borular yerleştirilir. Dışardan bir pompa yardımıyla morfin omuriliğe aktarılarak ağrı dindirilir. 


Hamilelikte Ağrı Kesici Kullanımı


Hamilelikte her türlü ilaç kullanımı için doktor kontrolü altında bulunmak şart. Bilinen kaçınılması gerekilen ağrı kesiciler streoid olmayan antfienflamatuar (NSAII) ilaçlar grubudur. Hamilelere genelde grip ve soğuk algınlığı durumlarda ağrı kesici olarak Tylenol (acetaminophen)  reçete edilir. 

Kronik Ağrılarla Daha İyi Nasıl Başa Çıkılır?


Kronik ağrılarla yaşamak gerçekten güçtür. Üstüne eklenen stres, depresyon, acı ve üzüntü gibi durumlar ağrıların daha şiddetli geçmesine sebep olurlar. Çünkü, söz konusu negatif durumlar vücudun doğal ağrı kesicilerinin etkisinin azalmasına sebep olurlar. Bu yüzden vücudun doğal ağrı kesici sistemlerini olumsuz etkileyen durumlarla başa çıkmak kişinin kendi kendine alabileceği en önemli önlemdir. Hatta gerektiğinde depresyon, üzüntü gibi durumlarda psikolojik danışmanlık hizmeti almak kronik ağrıların daha az hissedilmesini sağlayabilir. 

Bir diğer önemli öğe ise aileler ve yakın çevreler. Tıpkı "Kronik hastalıklarda insanların reaksiyonu ile başa çıkmak" isimli yazımda olduğu gibi ağrılarınız için çevrenizden anlamsız tepkiler alabilirsiniz. Aileler ve yakın çevre unutmamalıdır ki kronik ağrılarda kendileri de çözümün bir parçasıdır. Aileler her daim hasta olan yakınlarına psikolojik açıdan destek ve güven vermelidir. Ağrılar sizden uzak kalsın. Severek yaşayın.




Yorumlar