Elektronik Sigaralar Bağışıklık Sistemini Vuruyor

Elektronik sigaralar, sigara bağımlılarının bir türlü vazgeçemedikleri alışkanlığına daha zararsız bir çözüm gibi geliştirilmişti. Bağışıklık sistemi hastalıklarında sigaranın olumsuz etkilerini daha önceki Lupus ve Sigara , Romatoid Artrit ve SigaraAnkilozan Spondilit ve SigaraSkleroderma ve Sigara yazılarımda yazmıştım. Sigaranın zararı aşikar ve bırakmayı deneyenlerin bir kısmı elektronik sigaraya başvuruyor. Ancak elektronik sigaralar akciğerlerde inflamasyon oluşumuna sebep oluyor. Aynı zamanda vücudun enfeksiyonlarla başa çıkma gücünü zayıflatıyor. 

Elektronik sigaralar pazarlanırken genelde sağlığa olumlu etkileri olacağı vurgulanıyor. Özellikle öksürmenin kesileceği, göğüste daralmalarının azalacağı, koku duygusunun tekrar kazanılacağı ve fiziksel dayanıklılığın artacağı savunuluyor. Kısacası sanki faydalıymış gibi pazarlanıyor. 

Fareler üzerinde yapılan çalışmada iki hafta boyunca elektronik sigara dumanına maruz kalan farelerde izlenen sonuçlar şu şekildedir: Tıpkı sigaradaki gibi elektronik sigara farelerin akciğerlerinde proteinlere zarar veriyor ve ayrıca inflamasyon oluşumuna sebep oluyor. 






İki haftalık duman solunmasından sonra bazı farelerde "
Streptococcus" bakterisi ya da virüse bağlı enfeksiyon oluşumu gerçekleşiyor. Dumanı solumayan farelerin enfeksiyonlara karşı daha dirençli olduğu vurgulanıyor. Dumanı soluyan farelerin bazılarının gripten öldüğüne dahi şahit olunmuştur. 

Yazarlar solumaya bağlı problemlerin nikotine bağlı olabileceğini aktarıyor. Ayrıca elektronik sigaralarda her bir nefeste nikotin çözücünün kullanılmasının akciğerler için toksik bir durum oluşturduğu belirtiliyor.

Kısacası sigaranın her türlüsü zararlı. Elektronik olanı daha masum gibi görünse de bu akademik çalışma elektronik sigaranın da hiç masum olmadığını gösteriyor. Sevdiklerinizi ve kendinizi sigaradan koruyun. Sizi her nefeste daha mutlu eden olgular olduğunu unutmayın. Severek yaşayın.

Kaynak: T.E. Sussan ve ark. Exposure to electronic cigarettes impairs pulmonary anti-bacterial and anti-viral defenses in a mouse model. PLOS ONE. Published online February 4, 2015. DOI: 10.1371/journal.pone.0116861.

Yorumlar