Emülgatörler Zararlı mı?

Açlığımızı geçiştirmek için tükettiğimiz gıdaları taze kalmasını sağlayan maddeler barsaklarda yer alan bakterilerin yapısını bozabilir ve inflamasyona sebep olabilir. 

Dondurma ya da tükettiğimiz birçok yiyecek emülgatör (örneğin E471,E322,E442) içermektedir. Bu maddenin kullanılmasının sebebi yiyecekler uzun süre tazeliğini korumasıdır. Ancak yerken hoşnutluk veren bu yiyecekler zararlı olabiliyor. 






Nature dergisinde 25 Şubat 2015 tarihinde yayınlanan çalışmada bu durum fareler üzerinde yapılan çalışmalarla vurgulanıyor. Süpermarketlerde raflarda sürekli bulunan dondurmalar, salata ve makarna sosları, ekmek ve kurabiyeler 12 hafta boyunca farelere verilmiştir. 


Bu süreç içerisinde fareler kilo verdiği ve barsaklarında inflamasyona yol açacak proteinlerinde artış gözlenmiştir. Bu kanının güçlenmesi amacıyla sağlam farelere denek farelerden aşılama yapılmış ve onların da aynı semptomları gösterdiği görülmüştür.

Çalışmanın yazarlarından immünolog Georgia State Üniversitesi'nden Andrew Gewirtz bu katkı maddesinin barsaklardaki mukozanın daha geçirgen hale getirdiğini belirtiyor ve özellikle Chron gibi enflamatuar barsak hastalıklarında önemli zararlarının olabileceğini vurguluyor. 

Peki ne yiyeceğiz dediğinizi duyuyorum. Benden uyarması emülgatörler enflamatuar barsak hastalıklarında önemli bir şüpheli konumuna geçmiş bulunuyor. 

Kaynak: B. Chassaing et al. Dietary emulsifiers impact the mouse gut microbiota promoting colitis and metabolic syndrome. Nature. Published online February 25, 2015. doi: 10.1038/nature14232.

Yorumlar