Lupus'un Düşmanı: Düzenli Uyku

Uyku düzeni şüphesiz her insan için önemli ancak kronik bir hastalığınız varsa bu önem katlanarak artıyor. Lupus hastaları, kronik yorgunluk ile başa çıkabilmek için 10 saate varan düzenli uykuya ve gündüz kısa şekerlemelere ihtiyaç duymaktadır. Peki benim tecrübelerim nasıl?


Öncelikle en önemli sözü söylemeliyim ki düzensiz uyku biz Lupus hastalarına hiç yaramıyor. Normalde gece 12 gibi uykuya dalıp 8 de uyandığımda ve buna gündüz 1 saate varan bir şekerleme eklediğimde kendimi gayet iyi hissediyorum. Ancak ne zaman 1-2 saat geç uykuya dalsam ertesi gün herşey değişiyor. 


Uyku düzenim bozulduğunda ertesi sabah yataktan kalkarken dizlerim başta olmak üzere tüm vücudum ağrıyor  ve kendimi son derece yorgun hissediyorum. Sonra aynanın karşısına geçtiğimde göz altlarımın karardığını görüyorum. Bütün gün herhangi bir işi yapabilecek kadar enerjim olmadığını hissediyorum. Haliyle güne de geç başlıyorum.

Sizlere tavsiyelerim






  • Uyku düzeninizi belirleyin ve ona uymaya çalışın. Mümkünse her gün aynı saatte başınızı yastığa koyun ve aynı saatte uyanın.
  • Eğer antidepresanlar gibi size uyku verici bir ilaç kullanıyorsanız, bu ilacı doktorunuza danışarak yatmadan önce alın.
  • Uyumakta güçlük yaşayacağınızı düşündüğünüzde ılık bir duş alın.
  • Uyku saatinize yakın kafein ya da diğer uyarıcı maddeler barındıran içecekler içmeyin. Unutmayın kafein sadece kahvede değil çikolata, kola, enerji içeceği ve türevlerinde de bulunmaktadır. 
  • Midenizi rahatsız edecek hiçbir yiyeceği uyku saatinize yakın almayın.
  • Özellikle sabahları düzenli egzersiz yapmayı deneyin.
Düzensiz uykunun Lupus hastalarına verdiği güçlükleri sanırım en iyi deneyimleyen insanlardan biriyimdir. Lisans öğrenciliğim zamanlarında muhabbete dalıp laf lafı açar yatma saati geç saatlere kalırdı. Geç uyuduğumda ve geç saate kadar ders çalışmak zorunda olduğumda da bu durumları yaşıyordum. O zamanlar doktorlar tarafından henüz hastalığım teşhis edilmeyip üstelik bir de hiçbir sağlık problemimin olmadığı söyleniyordu. Uykumun düzensiz gittiği zamanları düşündüğümde eklem tutulumumun olmadığı tek bir gün bile hatırlamıyorum. Hatta sınav zamanları geç saatlere kadar çalışınca parmaklarım ekstradan şişerdi ve ağrırdı. 

Kısaca uyku düzensizliği Lupus'un alevlenmesinde tek etken olmayabilir, ancak önemli etkenlerden biridir. Bu nedenle Lupus'la mücadelenizde uykunuz düzenli değilse uykunuzu mutlaka düzenleyin. Her daim ağrısız ve Lupus'un etkilerinden uzak yaşayın. Severek yaşayın.




Yorumlar