Sudaki Florür Hipotiroidi Yapar mı?

İngiltere'de yapılan bir çalışmada suda bulunan florür'ün tiroid bezinin az çalışmasına yani hipotiroidiye sebep olduğu iddia ediliyor. Kent Üniversitesi'nden Stephen Peckham ve arkadaşlarının yürüttüğü çalışma, yıllar içerisinde sudaki florür miktarları ile doktorların koyduğu hipotiroidi teşhislerinin karşılaştırılmasını kapsamaktadır. 





İlk bulgularda musluk suyunda litreye düşen florür miktarının 0.3 miligramı geçmesinin, hipotiroidi vakalarını %30'a kadar artırdığı gözlenmiştir. Çalışma ekibinin bir diğer bulgusu ise kırsal bölgeler ile ilgili. Musluk suyu florürlenen kasabalarda, florürlenmeyen kasabalara göre hipotroidi vakalarının neredeyse iki kat fazla olduğu gözlenmiştir. Bu bulgulara karşıt olarak diş hekimliği alanında yapılan çalışmalar ise musluk suyunun florürlenmesinin diş sağlığına faydalı olduğunu belirtiyor. 

Şunu da belirtmek gerekir ki çalışmada bulunan kanıtlar yalnızca bir ilişki olduğu yönünde. Şüphesiz neden-sonuca bağlı araştırmalar ile bu bulgular güçlendirilmeli. 

Florür musluk suyu dışında, bazı diş macunları, bebek mamaları, işlenmiş gıdalar, gazlı içecekler, hazır meyve suları ve sayısı çokça artırılabilecek yiyecek ve içecekte bulunmaktadır. Bazı ülkelerde ise musluk suyuna florür katılmamaktadır. Bunun temel sebebi florür ile ilgili bulunan diğer bulgulardır. 

Literatürde florürün zararlarına yönelik yapılan diğer çalışmalarla, fazla miktarda florür alımının IQ seviyesinde gerilemeye yol açtığı, Alzheimer ile doğrudan ilişkisinin olduğu, çocukların erken yaşta ergenliğe girmelerine sebep olduğu, erkek üreme sisteminde hasara yol açtığı ve daha birçok sağlık probleminde florürün rol oynadığı bilinmektedir. 

Bütün bunları göz önünde bulundurarak florlu su ve diğer ürünlerin tüketiminin tekrar gözden geçmeniz faydanıza olacaktır. Severek yaşayın.

Yorumlar

Yorum Gönder