Canan'ın Lupus Hikayesi

Lupus farkındalık ayında Songül Hanım'ın hikayesinden sonra Canan Kavak'ın hikayesi bizlerle.

"Merhabalar ben 1985 İstanbul doğumluyum ve İstanbul'da yaşıyorum. 2008 yılında evlendim. Hayat yeni başlıyordu ve her şey çok güzeldi. Zaman zaman ayak ağrılarım oluyordu ama ben ilerde böyle bir hastalıkla karşılaşacağımı tahmin bile edemezdim. 2010 yılında hamile kaldım hamileliğimde çok rahat geçti. Yapılan idrar tahlillerimde sürekli protein kaçağı çıkıyordu ama sebep bulunamıyordu. Neyse ki sağlıklı bir doğum yaptım ve ondan sonrası kabusa dönüştü. 






Ellerimde, ayaklarımda hemen her gün kasılmalar oluyordu. Parmaklarımı oynatamıyordum. Bebeğimin altını değiştirmek bile işkenceydi. Bir bezi sıkacak gücü bulamıyordum kendimde. Musluk çevirmek bu kadar zor bir şey miydi? Yinede aklıma kötü şeyler getirmiyordum. Bebeğimi emzirdiğim için bütün vitaminler ve minareller ona gidiyor herhalde onun için ben güçsüz kalıyorum diye düşünüyordum. Dahiliyede bir şey bulamadılar sonra beni romatolojiye yönlendirdiler. 

2012 haziran ayında kızım 18 aylık olmuştu ve acı haberi aldım. Daha önce hiç duymadığım bir hastalık bedenimi sarmıştı "SLE". Plaquenil ve Coraspin tedavisiyle başladık. Sonra hastalığımın ömür boyu kalıcı olduğunu öğrendim. Neyse ki ilaçlara başladıktan sonra çok fazla değişen bir şey olmadı.  En azından her gün yaşamıyorum artık bu ağrıları ama yorgunluğa gelemiyorum. 1 saat yürüyüş yapsam ayağımın üstüne basamıyorum. Misafir ağırlamaya korkar oldum. Çok ayakta kaldığım ve temizlik yaptığım günler yatağa zor atıyorum kendimi. 

Kızım 4 yaşına geldi. En zor zamanlarımızı atlattık çok şükür. Bana 2. çocuk ne zaman diyorlar hayal bile edemiyorum. Bu hastalıkta çok zor diyorum. Bazen kendime bile faydam olmadığını düşünüyorum. İyi  ki güzeller güzeli meleğimi vermiş, Allahıma sonsuz şükürler olsun. Zaten lupusluların hamileliğinde riskleri var. O yüzden göze alamıyorum ve severek yaşamaya devam ediyorum. Bu arada hipotroidi de çıktı. Euthyrox 25 mg ilacını da ömür boyu kullanacakmışım. İlaçlarımla, doktorumla ve sevdiklerimle mutluyum."

Canan Kavak, İstanbul, 29. 

Yorumlar