Sevtap'ın Lupus Hikayesi


Mayıs Lupus farkındalık ayı kapsamında Canan Kavak'tan sonra, Lupus hastası Sevtap Palandöken de farkındalık hareketine katkı sağlamak için hikayesini bizlerle paylaştı. Canan, mutlu olarak Lupus'un iyiye gittiğine inanıyor ve severek yaşıyor. Tıpkı bizler gibi. Kendisine bizlerle birlikte olduğu için sonsuz teşekkürlerimizi sunarız.


"Merhaba, 1987 doğumluyum. İlk hastalığımda Sivas'ta yaşıyordum. Hastalığımdan dolayı işimi ve evimi bırakıp annemin yanına İstanbul'a yerleştim.

Hastalığım 15 gün aralıklarla ve 6 ay süren göz şişlikleriyle başladı. Gerçekten, gittiğim tüm doktorlar buna anlam veremedi. Bu süreçte iki kez ayakta akciğer tutulumu atlatmışım; fakat  o dönem bu durum zatürre sanılmıştı. Peşinden kan değerlerim de anormallikle seyretti ve böbrek tutulumumdan sonra kendimi Marmara Üniversite Hastanesi'nde buldum. 

1 ay boyunca teşhis konmaya çalışıldı. 6 kez kemoterapi aldım, 4 ay hastanede yattım, bu 4 ayın 2 günü yoğun bakımda geçti. Yaklaşık 40 kez plazmaferez (vücudumdan kan değişimi) yapıldı. 2014 yılının Eylül ayında Lupus (SLE) teşhisi aldım.






Başlarda şoktaydım "Bu hastalık nereden gelip buldu beni." diye. Yeni evliydim, eşiyle mutlu ve kariyer yapmaya çalışan bir kadındım. Kabullenmek çok zordu ama ne zaman tedaviye inandım ve mutlu olmayı öğrendim o zaman herşey yoluna girmeye başladım. Böbreklerdeki protein kaçağı da buna bağlı olarak düştü. Maphtera ile trombositler normale döndü. 

İnanılır şey değil belki ama mutlu oldukça, içtiğim tansiyon haplarıyla dalga geçtikçe her gün daha iyi hissediyorum. Artık mutsuz değilim. Hastalığımız uyuyacak ve bir Lupus aşısı çıkacak ve Lupus'a elveda diyeceğiz. Ben buna inanıyorum ve severek yaşıyorum.

Sevtap Palandöken, İstanbul"



Yorumlar