Doymuş Yağlar İnflamasyon Riskini Artırabilir

İngiltere'de yapılan yeni bir çalışmaya göre kanda bulunan fazla miktarda doymuş yağ inflamasyona bağlı organ hasarını artırmaktadır. Araştırmacılar fareler üzerinde yaptıkları deneylerde kanda artan doymuş yağ oranının hayati organlara saldıran beyaz kan hücrelerinin sayısını artırdığını ortaya koymuşlardır. 








Çalışma yazarlarından  Dr Kevin Woollard farelerin kanında doymuş yağ oranını artırmak için bir tür ilaç kullandıklarını, fakat insanların çoğu zaman beslenme alışkanlıklarıyla ya da kalıtsal sebeplerle bu seviyelerde doymuş yağı kanlarında barındırdıklarını bildirdi. Modern çağda beslenme alışkanlıkları kandaki yağ oranlarının artışına sebep olmaktadır. Kanımızdaki yağ yediğimiz ve içtiğimiz ürünlerden gelmektedir. Örneğin, latte kahvenin inanılmaz derecede doymuş yağ içerdiğini duyunca şaşırabilirsiniz. Günde bir kaç tane latte tüketenler için ise durum çok daha ciddi. Çay yanında tükettiğimiz kekler, bisküviler ve pastalar kanımızda doymuş yağ oranının artmasına sebep olan büyük etkenler. Yazarlar çalışmanın devamında SLE gibi otoimmün hastalıklarda kanda doymuş yağ oranı yüksekliğinin kalp ve damar rahatsızlıkları ile ilişkisini incelemeyi planlıyor. Şunu da altını çizerek belirtelim: Hastaların sigaradan uzak durduğu kadar beslenmelerine de özveri ile dikkat etmeleri gerekmektedir. Doymuş yağ içeren yiyeceklerden uzak durduğumuz gibi trans yağ içeren gıdalardan da uzak durmalıyız. 

Geçmişte gıdalar çok daha doğaldı ve insanlar hastalıklardan daha uzaktı. Peki ne oldu da bu duruma gelindi? Emperyalizm her alanda olduğu gibi gıda sektöründe de yıllar yılı etkisini gösterdi. Emperyalizmin getirisi olarak İkinci Dünya Savaşı sonrası Rusya ayçiceği yağını üretmeye başladı ve balkan göçleriyle birlikte ayçiçeği yağı bize de geldi. Mısırözü yağı ABD'nin baskısı ile birlikte tüm dünyada kullanılmaya başlandı. Benzer şekilde Kanola yağı da... Zeytinyağı bu furyadan nasibini elbette aldı. Geçtiğimiz aylar zeytin ağaçları katledilirken zeytinin, dolayısıyla zeytinyağının tarihte nasıl itibarsızlaştırıldığını  anlatmıştık (yazıyı okumak için tıklayınız). Kısacası demem o ki zeytinyağı faydalıdır. "Zeytin yağlı tüketin aman." 





*Buradaki tüm yazılar bilimsel geçerliliği olan kaynaklardan araştırılarak elde edilmiştir ve mülkiyeti Severek Yaşa'ya aittir. Bu görsellerden veya yazılardan birini kullanmayı düşünüyorsanız, yazılı izin için severekyasayin@gmail.com adresinden bize ulaşın. 
*Severek Yaşa tarafından yayınlanan tüm yazılar bilgilendirme amaçlıdır ve bir tıp uzmanının tavsiyesi değildir, bir rehber olarak tamamlayıcı bilgi niteliğindedir. Severek Yaşa'daki yazılar tıbbi tedavi niteliğinde değildir. Biz her zaman en iyi yönlendirici olarak doktorunuzu gösteririz.

Bu yazıyı sevdiniz mi? Neden dostlarınızla paylaşmıyorsunuz? Bir yorumla fikirlerinizi lütfen bizimle paylaşın. 

Yorumlar