Tedaviye Cevap Vermeyen Lupus Hastaları İçin Güzel Haber

Sistemik otoimmün bir hastalık olan lupus'un kesin tedavisi günümüz imkanlarıyla mümkün değil. Ancak hastalığı kontrol altında tutabilmek için geliştirilmiş tedaviler mevcut. Aktif inflamasyonu tedavi etmek için kortizon içeren ilaçlar, antikorların sağlıklı dokulara saldırısını azaltmak için hastalığı modifiye eden ilaçlar (Plaquenil) ve bağışıklık sistemini baskılayan ilaçlar (Imuran) reçete edilir. Çatı olarak hastalığın kontrol altına alınması bu şekilde sağlanmaktadır. Ancak bazı hastaların bu tedavilere cevap vermediği izlenmektedir. 







Uzmanlar uzun bir süredir bu gruptaki hastaların tedavisi için çalışmalar içerisinde bulundular. Yapılan yeni bir çalışmada sıradan tedaviye yanıt vermeyen hastalar için umut verici sonuçlar elde edilmiştir. Normalde kanser tedavisi için kullanılan rituximab içeren ilaç (Rituxan, Mabthera) Romatoid Artrit tedavisi için etkin olarak kullanılmaktadır.  Çalışmada yukarıdaki sıradan tedavi yöntemlerine cevap vermeyen 145 SLE hastası İtalya'da 11 farklı klinikte rituximab ile tedavi altına alınmıştır. Bu hastalardan 134'ünden yani %92.4'ünden anlamlı veriler elde edilmiştir. 12 haftalık bir izleme sürecinden sonra hastaların %94.1'inde tam ya da kısmi  olarak böbreklerinde iyileşme izlenmiştir. Söz konusu hastaların hiçbirinde ölümle karşılaşılmazken hastaların %35.1'inde bu süre içerisinde Lupus alevlenmesi geçirmişler ve %31.2'sinde böbrek tutulumu izlenmiştir. 

Araştırmacılar çalışmanın sonunda rituximab'ın güvenli ve diğer tedavilere karşı direnç gösteren lupus hastalarında etkili olduğunu vurguluyorlar. Söz konusu ilaçlardan Mabthera ülkemizde RA hastalarının tedavisinde yoğun olarak kullanılmaktadır. Ülkemizden Lupus hastalarına dair rituximab kullanımından elde edilen olumlu/olumsuz sonuçlara eriştiğimizde yazıyı tekrar güncelleyeceğiz. Son olarak doktorunuz rituximab içeren ilacı 
-  Hafif ya da ciddi bir enfeksiyon geçiriyorsanız veya bağışıklık sisteminiz çok zayıflamışsa. 
- Ciddi kalp yetmezliğiniz veya ciddi, kontrol altına alınamayan kalp rahatsızlığınız  varsa reçete etmeyebilir.

Eğer sizde bir SLE hastasıysanız ve rituximab tedavisi gördüyseniz yorumlarınızı bizimle paylaşın.

Kaynak: Iaccarino GF, et al. Clin Exp Rheumatol. 2015;33: 449-4


*Buradaki tüm yazılar bilimsel geçerliliği olan kaynaklardan araştırılarak elde edilmiştir ve mülkiyeti Severek Yaşa'ya aittir. Bu görsellerden veya yazılardan birini kullanmayı düşünüyorsanız, yazılı izin için severekyasayin@gmail.com adresinden bize ulaşın. 
*Severek Yaşa tarafından yayınlanan tüm yazılar bilgilendirme amaçlıdır ve bir tıp uzmanının tavsiyesi değildir, bir rehber olarak tamamlayıcı bilgi niteliğindedir. Severek Yaşa'daki yazılar tıbbi tedavi niteliğinde değildir. Biz her zaman en iyi yönlendirici olarak doktorunuzu gösteririz.

Bu yazıyı sevdiniz mi? Neden dostlarınızla paylaşmıyorsunuz? Bir yorumla fikirlerinizi lütfen bizimle paylaşın. 

Yorumlar

  1. Lupus hastasıyım böbrek tutulumum var 3 senedir Mabthera yükleniyor .Her şey yolunda gözüküyor... En başta hastanın iyi mrali tedaviyi destekliyor. Herkese geçmiş olsun. Sevgiyle kalın.

    YanıtlaSil
  2. Ben lupus hastasıyım. Bu yılın mart ayında göğüs ağrısı ile doktoruma gittim. Çeşitli tetkiklerden sonra lupusun akciğerim e saldırdığı anlaşıldı. Ve o zaman diliminde trombositlerim de düştü(9000). Mabthera kullandım ben de. Halsizliğim ve Vücudumdaki ödem dindi. Hem de çok.. mabthera çok iyi geldi. Hatta gelecek ay üçüncü dozunu kullanacağım. Allah herkesin yardımcısı olsun.. lupusun öldügü günleri de görmek dileğiyle.. severek ve sevilerek yaşamanız dileğiyle..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kardesimde de lupus trombositpeni var. Su gunlerde sıkıntılarda. 23. Bine düstü. 100bini görmüyoruz genelde. Doktor maptera baslanabilecegini soyledi. Aslindaa bu haber keyifleri kacirdi..

      Sil
  3. 4 seans mapthera aldım. Bana çok iyi geldi. Doktorum çok şanslı olduğumu söyledi. Sanırım lupusu ağır geçiren hastalardanım😀

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba gizem. Evli misin?organlarında tutulum var mı?

      Sil
  4. Merhaba
    Hangi doktor hangi hastaneden Mabthera önerdi size acaba ?
    Banada lupus denildi ama daha ilaç kjllanmaya başlamadım

    YanıtlaSil
  5. e13 yıl önce reyno sendromumla ilgili doktora gittim. Bana romatizma dedi ve ben önemsemedim. tedavimi kendiliğimden 3 ay sonra bıraktım. başka nedenlerden dolayı keten tohumu kürü yaptım 1 yıl kadar. reynom hafifledi ama el parmaklarım hep ödemli. Bugün sende lupos var dediler. 12 yıl önceki teşhisimde de lupus yazıyordu. Yeni farkettim. Yani 12 yıl kaygısızca yaşadım. Ağrılarım ve tutulmalarımı yorgunluğa ve strese bağladım. Şimdi ise kaygı içindeyim. Keşke öğrenmeseydim. Aktif yaşantım şimdi yerini monotonluğa bıraktı. Tabii en yakın zamanda doktorumdan randevu aldım. ilaçlar vs. zor

    YanıtlaSil
  6. Arkadaşlar bende lupus hastasiyim 2 yildir trombositlerin 10 binler kadar dusuyordu ve proteyin kacagi ardi ama suan 1 syans maptera verildi ve uzerinden 3 ay gecti trombositlwerim 88 bine cikti proteyinde kacagida dustu o yuzden mabtera alacak arkadslar yuklemeyi yapabilir rahatlikla gercekten işe yariyor herkese gecmis olsun unutmayin Allah sevdigi kullarina dert verirmis sizde boyle düşünün

    YanıtlaSil

Yorum Gönder