Ferda'nın Lupus ve Sjögren Hikayesi

Farkındalık hareketine duyarsız kalmayıp hikayesini paylaşan Ferda Hanım'a çok teşekkür eder, kendisine başarılı, mutlu ve sağlıklı bir yaşam dileriz.

"Hepinize merhaba, Lupus'la mücadelede duyarsız kalmama adına hikayemi sizlerle paylaşmak istiyorum.      
İsmim Ferda, 33 yaşındayım, 15 senelik evli, 3 erkek çocuğu annesiyim. Bundan 8 yıl öncesine kadar başımın ağrıdığını dahi hatırlamam. Babamın hastalığı sırasında ilk olarak ayak ağrısı ile başladı benim hikayem ve babamı kaybettikten sonra daha da alevlendi. Hareket kısıtlılıkları, sabah tutuklukları bileklerimde hassasiyet gibi nedenlerle elimde bir bardak tutamaz hale gelmiştim, yardımsız hareket edemiyordum. Kaç doktora gittiğimi hatırlamıyorum bile. Tahliller, MR'lar, röntgenler vs. hepimizin de yaşadığı zorlukları yaşadım maalesef. 1,5 yılın ardından en son gittiğim doktor romatoloğa yönlendirdi ve bana Romatoid Artrit (RA) teşhisi kondu ve akabinde gelen biyolojik ajan denilen bir sürü ilaçlar, iğneler... Bu dönemler ilaçların yan etkileri, yorgunluk nedeniyle çok zor geçirdiğim dönemlerdi. 






Doktorumun hastaneden ayrılması ile doktor değişikliği yaptım ve gittiğim doktor bana ilk muayenede Romatoid Artrit olmadığımı, Lupus hastası olduğumu söyledi. Sevinsem mi üzülsem mi bilemedim, kafam karmakarışık olmuştu. Ne düşüneceğimi, ne diyeceğimi bilemedim. Yeniden farklı ve zor bir süreç başlamıştı, tekrardan tahliller yapıldı ve birde minör tükürük bezi biyopsisi istedi benden. Sonuçları alıp 1 ay sonra gittiğimde Lupus ve Sjögren Sendromu olduğumu öğrendim. Deltacortril , Plaquenil ve D vitamini alıyorum. Beslenme şekline de dikkat ediyorum. 13 yaşındaki oğlum da şimdilerde benimle aynı durumda. Oğlum şu an araştırma aşamasında, ona da Romatoid Artrit teşhisi kondu. İçimin rahat etmemesi nedeniyle başka doktorlara da gittim. En son götürdüğüm doktorun sonuçlarını aralık ayında alacağım. Umarım korktuğum başıma gelmez.  

Ben şimdilerde iyiyim ,umarım böyle devam eder. İyi olmamı sadece ilaçlara bağlamıyorum. "Tabii stresten uzak duracaksın, rahat olacaksın." dedi doktorum. Kitap okumayı çok seviyorum. Üniversite sınavına girdim ve şu an İstanbul Üniversitesi Sağlık Kurumları İşletmeciliği 2. Sınıf öğrencisiyim ve oradaki arkadaşlarıma çok şey borçluyum. Sayelerinde hayata daha fazla bağlandım, her şeyim oldular sağ olsunlar. Tabii ki çocuklarım ve bana her zaman destek olan eşimi unutmuyorum. Hepsini çok seviyorum, hepsine teşekkür ediyorum. 

Benim hikayem de böyle. Lupus yaşanması zor bir hastalık olsa da hayat umutla yaşanır planlarınızı ertelemeyin, hayal etmeyi bırakmayın. Herkese çok geçmiş olsun acil şifalar diliyorum. Burada yaşadıklarımızı paylaşmamıza olanak sağlayan Severek Yaşa bloguna da ayrıca teşekkür ediyorum.

Ferda Öztabak Atalay"

Yorumlar