Lupus ve Depresyon

Lupus vücutta pek çok sistemi etkilediği gibi merkezi sinir sistemini de etkileyebilmektedir. Merkezi sinir sistemini etkilerse psikoz depresyon gibi durumlar görülebilir. Ayrıca hastalarda baş ağrısı, baş dönmesi gibi problemler de beyinle alakalı olduğundan, beynin ve merkezi sinir sisteminin hastalıktan etkilendiğini gösterebilir. Hastalığın tedavisinde kullanılan bazı ilaçların da depresyon yaratabileceği söylenmektedir.


Hastalığımın teşhisi konulmadan önceki dönemler de depresyon hali bende de mevcuttu. Hiçbir şeyi kolay algılayamıyor, dikkatimi toparlayamıyor, konuşurken unutup sözlerimin gerisini getiremiyordum.
Tedaviye başladıktan sonra da bu durum hız kesmeden devam etti. Tedaviye başladığımda doktorlara bu durumu çok dile getirsem de bununla ilgili tedavi almadığım gibi doktorlar tarafından bununla ilgili açıklama dahi almamıştım. Şimdi ki doktorumla tanıştıktan sonra bu durumla ilgili de bana çok yardımcı oldu. Hastalığın depresyona neden olduğu gibi kortizonunda bu duruma neden olabileceğini söyledi ve antidepresan desteği almaya başladım. Bu tedavi bana çok iyi geldi. Şu an bu durumla alakalı sıkıntımı çok yoğun yaşamıyorum.

Yaklaşık 3 ay önce geçmeyen baş ağrıları yaşamaya başladım. Romatoloji doktorum hastalığın beyindeki damarlarda tutulum yapabileceğini düşünerek, beni nöroloji uzmanına yönlendirdi. Beni muayene eden nörolog, nörolupus açısından durumumu değerlendirdi. Lupus'la ilgili herhangi bir sorun olmadığı gibi beynimde hiçbir sorun çıkmadı. Sadece B12 vitamini eksikliği tespit ettiğinden, B12 desteği almaya başladım.

Burada paylaştığım tüm bilgiler sadece olası durumlardır. Kendimde verdiğim örnekte olduğu gibi her yaşadığınız sorun mutlaka Lupus'la alakalı olacak değildir. Hatta yaşadığınız hiçbir sorun Lupus'la alakalı olmayabilir tıpkı benim baş ağrılarımın arkasında bir sorun olmadığı gibi. O yüzden bilgi edinirken lütfen okuduklarımız bizleri paniğe düşürmesin. Böyle bilgilerimizin ve anılarımızın paylaşımında olarak kendimizi yalnız hissetmemek güzel. O yüzden paylaşarak ve severek yaşayalım.

Yorumlar

  1. Merhaba psikolojik ilacınız lupusun alevlenmesini engelledimi aceba.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder