Lupus ve Güneş Işığı

Lupus'lu hastalar olarak güneş ışınlarından korunmak için neler yapmalıyız? Ben birşeyler biliyorum. Işıldayın.

Bir önceki yazımda belirttiğim gibi Lupus'un en yaygın bulgularından biri malar döküntü (kelebek) denilen döküntülerdir. Bu döküntülerin oluşmasının en büyük sebebi, Lupus hastalarının fotosensitif olmasıdır, yani ultraviyole (UV) ışınlara karşı duyarlı olmalarıdır. Amerikan Romatoloji Koleji'nde yapılan çalışmalara göre Lupus hastalarının 2/3'ü fotosensitiftir. Güneş ışınları her Lupus hastasında malar döküntü yapacak diye de birşey yoktur. Malar döküntülerin yanı sıra, gün ışığına maruz kalan Lupus hastalarında eklem ağrıları, yorgunluk, ateş, halsizlik ve baş ağrısı görülebilir. Güneş ışığı bu durumda öncüdür; ancak floresan gibi yüksek UV yayan iç aydınlatmalarda azımsanmayacak derecede etkisi vardır. UV ışınlarından en az derecede etkilenmek için yapmamız gerekenlere de değinelim.







Sadece yaz aylarında değil, güneşin kendini göstermediği kış aylarında bile yüz ve vücudumuzun açıkta olan tüm bölgelerine yüksek faktörlü (50 faktör) güneş koruyucu kullanmalıyız.


Güneş ışınlarını yansıtan açık renkte kıyafetler tercih etmeliyiz.

Evdeki floresan lambaları değiştirmeliyiz. AVM'lerde de bu tür lambarın bulunduğunu sizlere hatırlatırım. Floresan lambalar yerine gün ışı lambalar kullanmalıyız. Satın alırken ampul ambalajlarının dışında ''gün ışığı'' diye belirtilmesine dikkat ediniz.

Güneş ışınları gözlerde de hassasiyet yapabiliyor. Kendimden örnek verecek olursam; dışarıda olduğum zaman zarfında çok kısa bir mesafe dahi olsa yürüdüğümde gözlerimde, kızarıklık, yanma ve kısılmalar başlıyor. Bu yüzden güneş gözlüğü kullanmayı öneririm.

Güneşten koruyucu şapkalar kullanalım. 

En önemlisi severek yaşayalım, güneşi kıskandıralım.


Yorumlar

  1. Keşke floresan lambaların alternatiflerinin neler olabileceğinden de bahsetmiş olsaydınız...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Alternatifi gün ışığı lambalar. Ampullerin ambalajlarının üzerinde gün ışığı diye belirtilir. Uyarınız için teşekkürler, yazımı bu yönde düzenliyorum :)

      Sil

Yorum Gönder