Lupus ve Saç Dökülmesi

Daha önce belirttiğim gibi Lupus'un bir diğer deri bulgusu da saç dökülmesidir. Hastaların %50'sinde saç dökülmesi gözlemlenmektedir. Lupus'ta iki tür saç dökülmesi vardır: Hastalığa bağlı ve ilaca bağlı dökülmeler. Lupus'la ilgili bazı değerler anormal olarak seyrettiği zaman dökülmeler gözlenmektedir. Daha önce de belirttiğim gibi Lupus otoimmün (bağışıklık sistemi) hastalık olduğu için Lupus'ta kullanılan bağışıklık sistemini baskılayıcı bazı ilaçlar ve kortizon saç dökülmeleri yapabilmektedir.




Benim de yaklaşık 4 aydır saç dökülmem devam ediyor. Hastalığımın belirtlilerini yaşadığım, teşhisi konulamadığı ve Lupus'la ilgili hiçbir tedavi görmediğim dönemde saç dökülmesi hiç yaşamamıştım ( mevsim geçişleri hariç). Tedavi başladıktan 4 ay sonra saç dökülmelerim başladı. Bu durumu doktorum, saç dökülmesinin Lupus'a bağlı değerler anormal sınırlarda olduğundan kaynaklı olduğunu ve dökülmenin geçici olduğu şeklinde açıkladı. O dönemde Imuran' a başladığımda dökülmenin başladığını ve Imuran'a doktorum kısa bir süre ara verdiğinde ise dökülmenin durduğunu, şu sıralar hatırımda canlandırdım. Bir sonraki kontrol randevumda doktorumla bunu paylaşacağım. Daha önceki yazımda dermatoloji hekiminin dökülmeyle ilgili ilaçlar ve kullanmam yönünde bazı ürünler verdiğini ve olumlu gelişmeleri paylaşacağımı yazmıştım. Hala olumlu bir sonuç gözlemleyemediğimi belirtirim.



Bu dökülmelerinin geçiçi olduğunu, dökülen saçların daha sonra yeniden yerine geleceğini sizlere hatırlatırım. Saç dökülmelerini lütfen kafanıza takmayınız, siz ne kadar kafaya takıp bununla ilgili üzülürseniz durumun lehinize dönmeyeceğini söyleyebilirim. Çünkü moralimizi yüksek tutmak çok önemlidir. Asla saçınızla ilgili aldığınız önerileri (doğal ürünler dahi olsa) doktorunuza danışmadan uygulamayın ve doktorunuza danışmadan ilaçlarınızı bırakmayın. Saçınızdaki dökülmeler, cildinizdeki döküntüler hatta hastalığın vücudunuza yaptığı hiçbir değişiklik, kimsenin sizinle ilgili güzellik algısını değiştirmeyecektir. Siz yeter ki ışıldayın, severek yaşayın.

Yorumlar