Lupus'ta Kalp ve Akciğer Tutulumu

Lupus'un pek çok organı etkilediğini daha önce belirtmiştim. Lupus hemen hemen vücutta tüm sistemleri etkiler. Lupus'ta akciğer ve kalp tutulumu ortaya çıkabilir.


Akciğer zarı tutulumu, hastaların %30-%60'ında ortaya çıkabilir. Akciğerler ile birlikte akciğerde bulunan kan damarları hatta diyaframda dahi tutulum oluşabilir. Nefes alırken artan şekilde göğüs kafesinizin yan tarafında batma şeklinde ağrılar hissedersiniz. Öksürük, hapşırık ya da kahkaha sırasında bu ağrının şiddetlendiğini hissedersiniz. Buna plörezi ya da plevra iltihabı denir. Genellikle akciğerlerimiz ve göğüs kafesimiz arasında sıvı birikmesi şeklinde görülür. Plörezi dışında lupusa bağlı zatürre de (pnömöni) bazı hastalarda görülebilir. 

Kalp zarı tutulumu ise akciğer zarı tutulumdan daha az sıklıkla ortaya çıkar, hastaların %20-%30' unda görülür. Perikardit olarak bilinen kalbimizi saran kesenin iltihaplanması en yaygın tutulum şeklidir. Perikardit, genellikle kalbimizin çalışma sistemini bozmaz; fakat kronik olarak devam etmesi bazı hasarlar yaratabilir. Hastalık, kalpte daha seyrek olarak miyokardite (kalp kaslarının iltihaplanması) de yol açabilir. Bunlar dışında endokardit (kalbin iç duvarlarının iltihaplanması) ve koroner arter hastalıkları da görülebilmektedir.

Lupus organlarımızı tutmasın, biz Lupus'u tutalım! Severek yaşayalım.

Yorumlar