Lupus'ta Stresin Etkisi

Stresli biri misiniz? Stresin hayatımıza etkilerini, okuduğum bir makaleden sizlere özetlemek istedim. Işıldayın.



Stresin sadece Lupus'a değil, pek çok hastalığa etkisi olduğu bilinmektedir. Çeşitli nedenlerle ortaya çıkan stres, bağışıklık sistemini zayıflattığı bilinmektedir. 
Bu bilgiden hareketle, daha önce de belirttiğim gibi, Lupus bir otoimmün (bağışıklık sistemi) hastalığı olduğundan stresin olumsuz sonuçlar verebileceğini ilişkilendirebiliriz. Stresin Lupus'a etkisini kendi romatoloji doktoruma danıştığımda ise doktorum, stres pek çok hastalık için olumsuz sonuçlar verebilir, doğrudan olmasa bile dolaylı olarak stresin Lupus'a etkisinin olabildiğinin bilgisini vermişti.





Uzmanlar, kişinin stres altındayken beslenmesine çok dikkat etmesi gerektiğini belirtmişlerdir. Stresli dönemlerde, beslenmemizde şunlara dikkat etmeliyiz: Yiyecek çeşitliliği sağlanmalı, öğünler atlanmamalı, fazla yağlı gıdalardan uzak durulmalı, kızartma tarzı yiyeceklerden uzak durulmalı, az yağlı fırında ve buharda pişmiş yiyecekler tercih edilmelidir. Kola, alkol, sigara, çay ve kahveden uzak durulmalıdır. Su tüketimi fazla olmalıdır.

Stressiz hayat pek mümkün olmamakta evet biliyorum; fakat biz Lupus hastaları mümkün olduğunca kendimizi stresten koruyalım. Bize iyi gelecek insanlarla iletişimde olup, iyi gelecek eylemlerde bulunalım. Yüzünüzden ışıltı eksik olmasın. Severek yaşayın.

Yorumlar