Kortizon İğnesi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Kortizon güçlü bir iltihap gidericidir. Kortizon iğnelerinden sonra ağrıların azalması kortizonun ağrı kesici anlamına geldiğini göstermez, sadece iltihap azaltmaya ve sonrasında gidermeye yöneliktir. Kortizon iğneleri iltihaplı bölgeye direkt olarak uygulanır ve etkisini birkaç gün içerisinde göstermeye başlar. Kortizon iğnesi uygulanan bazı hastalıklar ise şunlardır:

- Omuz keseceği iltihabı,
- Eklemlerdeki iltihap,
- Karpal tünel sendromu,
- Tetik parmak hastalığı,
- Gut,
- Lupus,
- Bursit,
- Tendinit,
- Romatoit Artrit,
- Juvenil Romatoit Artrit 


Direkt olarak iltihabın olduğu ekleme uygulandığından ağrı yapması olağandır. İltihabın durumuna göre enjeksiyon boyutunda değişimler olabilir.

Kortizon iğnesinin avantajları nelerdir?

Lokal olarak iltihapların hızlı ve güçlü bir şekilde dağıltılmasıdır. Oral yolla alınan kortizonun aksine mide rahatsızlıkları yapmaz.

Yan etkilerine değinecek olursak; 

Kısa ve uzun dönem yan etkileri vardır. Kısa vadeli komplikasyonlarında nadir olarak enjeksiyon yerinde enfeksiyon oluşması, kılcal damarlarda bölgesel kanama, deride bölgesel büzüşme ve deride renk açılması (beyazlaşma) yapabilir. Enjeksiyon sonrası ağrının artması, nadir olarak görülen alerjiden kaynaklı olabilir. Lokal bölgelerdeki tendomlarda zayıflama olabilir. Terleme ve uykusuzluk nadir yan etkilerindendir. Diyabeti olan kişilerde kortizon enjeksiyonları kan şekerini yükseltebilir. Enfeksiyon geçiren hastalarda kortizon, vücudun enfeksiyonla savaşma yeteneğini baskılayacağı için enfeksiyon daha kötüye gidebilir. Diyabeti olanlarda ve enfeksiyon geçirenlerde çok dikkatli uygulanır ya da uygulanmayabilir. Kanama bozukluğu olanlarda dikkatli kullanılmalıdır. Uzun dönem yan etkileri ise enjeksiyon dozuna ve kaç kez uygulama olduğuna bağlıdır. Yüksek dozlarda ciltte incelme, kolay morarma, yüz şişliği, kilo artışı, steroid akne, kan basıncının yükselmesi, katarakt oluşumu, kemik erimesi meydana gelebilir. Nadir ama önemli zararlarından birisi, büyük eklemlerde hasar oluşturmasıdır (avasküler nekroz).

Son olarak kortizon iğneleri birkaç kez kullanılabilir. Doktorlar genellikle 3 kereden fazla kullanılmasını tavsiye etmezler.

Kullandığınız ilaçlardan yan etkisiz fayda görerek, ilaçsız günlere kavuşmanız dileğimle. Severek Yaşayın.




Yorumlar

  1. Bu yazıya iyi ay önce rastlamış olsaydım, yan etkilerden birini çok önce farketmiş olacaktım. Çok sağolun

    YanıtlaSil

Yorum Gönder