Lupus ve Beyin Sisi

Beyin sisi nedir?

Son zamanlarda unutkanlığınız artıyor ve herhangi bir işe odaklanmada güçlük çekiyor musunuz? Bu durumun bir sonucu olarak özgüveninizde azalma, arkadaşlık ve aile ilişkilerinizde bozulmaya yol açıyor mu?


Beyin sisi, birçok ruhsal hastalık ve Lupus gibi diğer birçok hastalık merkezli olabilir. Lupus (SLE), yazılarımda devamlı bahsettiğim gibi beyin dahil birçok organı tutabilen sistemik bir hastalıktır. Yeni tanı konulanlar ani unutkanlıklarını başlarda anlamlandıramazken diğer Lupuslular için beyin sisi oldukça tanıdıktır.

Beyin sisinin görülme şekli kişiden kişiye farklılık göstermekle birlikte bazı belirtileri şöyledir:

Dikkatte yetersizlik,

Bilgileri hatırlamakta yetersizlik,

Problem çözmede, eleştirel düşünmede güçlük,

El-göz koordinasyonunda düzensizlik.

Beyin sisi günlük hayatı üç ana konuda etkiliyor.





Hafıza:
Lupus beyin sisi, günlük yaşamda konuşmaları, görevleri ve randevuları hatırlamada güçlük çekme olarak görülebilir. Ayrıca bu durumu yaşayanlar genelde koydukları nesnenin yerlerini bulamadıklarından bahsetmektedir. 

Konsantrasyon: Lupus beyin sisi görülen kişilerin çoğunda, yeni şeyler öğrenmede ve okurken odaklanmada güçlük yaşarlar. Bu kişiler aynı anda birden fazla işi başarmakta güçlük çektiklerini söylerler. 

Toplum: Olaylara karşı reaksiyon hızı düşebilir. Konuşmada gecikmeler gözlenebilir. Hastalar planlamada, organize olmada ve eleştirel düşünmede güçlükler yaşayabilir. Dolayısıyla aile, okul, iş ve toplumsal hayatta olumsuzluk yaratabilir.

Neler yapmalıyız?

Öncelikle bu bilişsel işlev bozukluğunun kaynağına ulaşmak için doktorunuza başvurmalısınız. Bunların dışında,

Hatırlatma notları yazabilir,

Yapılması gerekenlerin listesini çıkarabilir,

Cep telefonunuzun hatırlatma menüsünü kullanabilir, 

Unutmamanız gerekenleri yakınlarınıza anlatabilir,

Bir seferde yalnızca bir işe odaklanmayı deneyebilir,

Sizi anlamayan veya desteklemeyen kişileri affetmeyi deneyebilir ve en önemlisi kendinizi yargılamaktan vazgeçebilirsiniz.

Lupus beyin sisi Alzheimer gibi gittikçe kötüye giden bir durum değildir. Bilişsel sorunların çoğu geçici olabilir. Alanında uzman kişiler, belirtilerin hızlı düzelmesi için size yardımcı olabilir. Yine tekrar etmek gerekirse kendinizi yargılamadan tedavinin büyük kısmını kendiniz aşabilirsiniz. Kendinizle barışık ve kendinizi severek yaşayın.

Yorumlar