Diş Macunlarına Dikkat

Diş macunlarının bazılarında da bulunan "triclosan" maddesinin kanser ve diğer birçok önemli bir bağının bulunduğu keşfedildi. 

Bu madde diş macunu dışında, el sabunu, şampuan, tıraş losyonu ve ıslak mendiller gibi çeşitli ürünlerde antibakteriyel amaçla kullanılmaktadır. 


Diş macununuzun üzerine bir bakın. 

Chemical Research in Toxicology yayınlanan bir çalışmada bu kimyasalın endokrin sisteme etkileri ve göğüs kanseri gelişimindeki rolü vurgulanıyor. Buna eklenebilecek birçok bilimsel çalışma mevcut. Kimyasalın zararlı olduğu hatta anne sütünde bulunduğu 2000'li yılların başında İsveçli bilim adamları tarafından bulunmuştu. Uzmanlar ürünleri bakterilerden koruma için bu kimyasalın kullanılmasının gerekli olmadığını söylüyor. Bu kanıya rağmen özellikle önde giden diş macunu markalarından bazıları tarafından ısrarla kullanılmaya devam ediyor.

Öte taraftan bazı ülkelerde çoktan bu kimyasalın ürünlerde kullanımının yasaklanması yönünde adımlar atılmış durumda. Kanada, İsveç ve İngiltere gibi bazı ülkelerde ürünler raflardan kaldırılmaya başlandı. Yakın zamanda bunun farkında Türkiye'de de varılmasını umuyorum.

Özetle "triclosan", 
-  hormon dengelerini olumsuz etkilemekte,
- vücudumuz enfeksiyonlarla mücadele ederken bakterilerin antibiyotiklere karşı direnç kazanmasına sebep oluyor,
-  bağışıklık sisteminde bozulmalara,
-  ve son olarak anormal hücre gelişimlerine yol açıyor. 

Son olarak Raflardan aldığımız ürünlere bir bakalım. Eğer "triclosan" içeriyorsa almayalım. 

Progression of Breast Cancer Cells Was Enhanced by Endocrine-Disrupting Chemicals, Triclosan and Octylphenol, via an Estrogen Receptor-Dependent Signaling Pathway in Cellular and Mouse Xenograft Models

Hye-Rim Lee, Kyung-A Hwang, Ki-Hoan Nam, Hyoung-Chin Kim, and Kyung-Chul Choi 
Chemical Research in Toxicology

Yorumlar