Çocuklarda Lupus

Bir aile için doktor ziyaretinde çocuğunun Lupus gibi kronik bir bağışıklık sistemi hastalığının olduğunu öğrenmesi karşılaşılabilecek zor durumlardan biridir. Lupus çocuklarda nasıl seyreder? Hastalığı çocuklara nasıl açıklamalıyız? Lupuslu çocuğu olan aileler ne yapmalı? ve Lupus hastasıysanız çocuğunuzun Lupus olabilme ihtimalini merak ediyorsanız tüm bu sorulara olan merakımızı gelin birlikte giderelim. 



Lupus çocuklarda nasıl seyreder?


Lupus yetişkinlerde nasıl seyrediyorsa çocuklarda da benzer şekilde seyreder. Lupuslu çocuklarda da yetişkin lupus hastalarında olduğu gibi cilt ve organ tutulumları gözlenebilir. Bu cümlelerden korkuya kapılmamız gerekmiyor. Günümüz koşullarında Lupus henüz kesin olarak tedavi edilemese de erken tanı ile hastalık kontrol altında tutulabilmektedir.  Tıpkı yetişkinlerde olduğu gibi çocuklarda fotosensitiftir( ışığa duyarlılık). Yani onları güneş koruyucu kremlerle güneşten ve florasan gibi bazı ışık kaynaklarından korumalıyız. Daha detaylı bilgileri buradan okuyabilirsiniz.

Hastalığın takibinde bir pediatrik romatoloji uzmanı ile birlikte nefrolog, kardiyolog gibi sağlık durumuna göre bazı uzmanlar yer alabilir. Tedavide kullanılan ilaçların türleri yetişkinlerdekine benzemekle beraber uzmanlar çocuğunuz için en doğrularını önerecektir. 

Lupus hastasıyım çocuğum da Lupus hastası olur mu?


Lupus hastalığının sebebi bilinmemektedir. Çok güçlü olmamakla beraber anne ya da babada hastalığın olması çocuk için bir risk faktörüdür. Bununla birlikte esas temel etmenlerin çevresel faktörler olduğu vurgulanmaktadır. Buraya eklememiz gereken ise hastalığın bulaşıcı olmamasıdır. Yani hastalık sizden çocuğunuza ya da çocuğunuzdan bir başkasına bulaşmaz.

Hastalığı çocuklara nasıl açıklamalıyız?






Öncelikle doktorların hastalığı aileye detaylı şekilde açıklaması gerekir. Ailenin paniğe kapılmadan hastalığın işleyişiyle ilgili bilgiler edinmesi gerekir. Yeterli bilgiye ulaşan aile, çocuğa hastalığını onların anlayacağı dilden anlatmalıdır. Lupus'ta en basite indirgeyerek vücudumuzdaki antikorlar sağlıklı dokulara saldırmaktadır. Bunu çocuklara anlatırken bağışıklık sisteminin vücudunu koruyan polislerden oluştuğunu ve bu polislerin kafasının karışarak onu korumak yerine ona saldırıya geçtiğini anlatabilirsiniz. Bu hikaye eminim sizin hayal gücünüzün katkısıyla çok daha anlaşılır hale gelecektir.

Lupuslu çocuğu olan aileler ne yapmalı?


Herşeyden önce iyi bir dinleyici olmalısınız. Onu dinlemeli hatta psikolojik açıdan iyi hissedebilmesi için profesyonel destek almalısınız. Her zaman onun nasıl hissettiğini anladığınızı vurgulamalısınız. Lupus hakkında devamlı yeni bilgiler öğrenmeli ve bazı korunma yollarını onlara anlayacakları dilden aktarmalısınız. Dinlenmelerini ve kendilerini rahatlamış hissetmelerini sağlamak için koşulları oluşturmalısınız. Eğer okul çağına geldiyse olası başarısızlıklarında kendini suçlamamasını anlatabilirsiniz. Her daim beraberce tüm zorlukların üstesinden gelebileceğini vurgulamalısınız. Sürekli olarak kendini iyi hissetmesi için hobileri doğrultusunda aktivitelerde bulunmalı ve güzel hayaller kurdurarak telkinlerde bulunmalısınız.

Özet olarak her ne kadar Lupus çok tehlikeli bir hastalık olsa da doğru tedavi ve yaşam şekli kombinasyonlarıyla kontrol altında tutulabilmektedir. Yalnız hissetmeyin bize Facebook sayfamızdan her an ulaşabilirsiniz. Çocuğunuzun sadece doktorculuk oyunlarında hasta konumunda olması dileklerimle. Sevgi dolu çocuklar için severek yaşayın.



Yorumlar

  1. Özellikle bunu çocuğa açıklama kısmı zor gerçekten. Bu konuda bilinçli olmak ve bir çocuk psikologumdan yardım almak gerekiyor bence...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısınız :) Önce ailenin bilinçli olması sonrasında çocuğa en uygun yolla anlatılması isabetlidir.

      Sil

Yorum Gönder