Imuran Nedir?

Imuran nedir? Nasıl bir ilaçtır? Vücutta nasıl bir etki gösterir?  Hangi tür hastalıklarda ne için verilir? Yan etkileri nelerdir? Tüm bilgiler burada.


Imuran  azatioprin içeren bir ilaçtır. Farmakolojik özelliklerini internette ya da ilaç prospektüsünde bulabilirsiniz. 


Imuran hangi durumlarda verilir? Ne işe yarar?


Bağışıklık sistemi, vücudun enfeksiyonlarla savaşmasını sağlar.  Ancak bazı durumlarda bağışıklık sistemi düzgün çalışmayabilir. 

İlacın verildiği durumlardan biri organ naklidir. Organ nakli yapılan hastanın bağışıklık sistemi, nakledilen organı bir düşman gibi görerek saldırıya geçebilir. Bu durumu önlemek amacıyla Imuran ilgili doktor tarafından verilebilir.

MS, Romatoid Artrit, Lupus (SLE), Chron, Ülseratif Kolit vb. gibi otoimmün hastalıklarda bağışıklık sisteminin baskılanıp organ, eklem ve diğer dokulara saldırmasının önüne geçilmesi hedeflenir. 

Imuran'ın yan etkileri nelerdir?






En yaygın yan etkisi enfeksiyonlara karşı duyarlılıktır. İlaç bağışıklık sistemini baskıladığı için enfeksiyonların kapılması daha savunmasız hale gelebilir. Baş ağrısı, baş dönmesi, kalp atış hızında artış, yorgunluk ve mide rahatsızlıkları görülebilir. Bir diğer yan etkisi ise sıklıkla görülmemekle birlikte saç dökülmesidir. İlacın en önemli yan etkisi kan hücrelerinin azalmasına sebep olabilmesidir. Bunlar dışında ilacın listelenmeyen yan etkileri bulunabilir, bu yüzden beklenmeyen durumlarda hekiminize başvurunuz. 


Imuran ve Gebelik


Hamile kalmayı düşünüyorsanız doktorunuzun uygun gördüğü zamanda ilaç kesildikten bir kaç ay sonra gebeliğin gerçekleşmesi ilacın anne karnındaki bebek üzerine olası etkileri önlenmiş olur. Tedavi sırasında gebe kalırsanız doktorunuzla bunu paylaşınız. Hamilelik ve emzirme döneminde doktorunuzun ilacın kullanımıyla ilgili tavsiyelerine uyunuz. 

Her ne kadar kullandığımız ilaçların yan etkileri oldukça fazla olsa da hastalıkların tedavi sürecinde, iyileşmelere yönelik katkıları ise gözden kaçmayacak nitelikte. Bir kar-zarar hesabı yapılarak gerçekleştirilen tedavilerde, örnek verecek olursak hekimler böbrek tutulumu böbrek tutulumu olmasını ya da olasılığını bizim dökülen saçımızdan daha önemli görüyorlar. Duygusal davranıp zaman zaman isyan etsek de  sakin bir anda düşündüğümüzde doğru olanın da cidden bu olduğunu görmüyor muyuz? Bu tedavileri olumsuz düşüncelerden kendimizi uzak tutarak uygulamak zorundayız ve böyle böyle yan etkileri yüksek bu tür ilaçlardan uzak yaşamaya kavuşabiliriz. Birbirimizle güzel şeyler paylaşarak destek olalım. İşte o zaman kara günleri geçip masmavi günlere kavuşacaksınız. 


Kaynak: http://www.medicalook.com/reviews/Azatioprin.html

Yorumlar

Yorum Gönder