Lupus ve Sigara

Sigara romatizmal hastalıkların genelinde risk faktörüdür. Her bir romatizma hastalığına farklı farklı tehditleri bulunmaktadır. Daha sonraki yazılarda bunlardan da ayrı başlıklar altında bahsedeceğim. Şimdi sigaranın Lupus için yarattığı risklerden bahsedelim.


Sigara içilmesi Lupus'un gelişme riskini artırır. Günlük içilen sigara sayısıyla doğru orantılı olarak risk artar. Aktif sigara içilmesi hastalığın daha sık aralıklarla alevlenmesine, daha şiddetli seyretmesine ve daha fazla organ hasarına yol açar. Böbrek tutulum riskini artırır, var olan tutulumu ağırlaştırır. Sigara, cilt tutulumu, kemik hücrelerinde ölüm (osteonekroz), kemik erimesi (osteoporoz), damarlarda kanın pıhtılaşması ve damar tıkanıklığı gelişimi ile ilişkili bulunmuştur. Geçmişte içilmiş sigara sayısı, Lupus hastalarında görülen koroner kalp hastalıkları ile bağlantılıdır.  En önemli etkilerinden biri de Lupus'ta kalp krizi ve kalp-damar hastalıklarının riskini ciddi derecede artırır. Öte yandan, özellikle Plaquenil (daha fazlası için tıklayın) olmak üzere kullanılan diğer ilaçların etkilerini azaltarak ciltteki ve diğer organlardaki klinik bulguların iyileşmesini geciktirir.

Biliyorum sigarayı bırakmak zor ama zor deyip kestirip atmak da çok kolay. Gelin bir adım atın en azından bir deneme kararı alın. "Aman ne zamandır Lupus hastasıyım bir etkisini de görmedim" diyenler olacak. Ya etkileri daha kendini göstermemişse? Sigara içmek keyifli ama ya yaşamak? Hayatta keyif alacak güzellik çok. Severek yaşayın.


Yorumlar