Lupus Alevlenmesi

Lupus alevlenmesi


Lupus nedir?


Yaygın olarak SLE veya Lupus olarak bilinen Sistemik Lupus Eritematozus karmaşık bir hastalıktır. Lupus bilinmeyen nedenlerle, vücudun kendi doku ve eklemlerine, böbrekler, kalp, akciğerler, beyin, kan veya deri gibi organ ve sistemlerine saldırdığı kronik otoimmün bir hastalıktır. SLE, vücudun hemen her organ veya sistemini etkileyebilir. Cilt bir istisna değildir ve aslında, yaralar, ülser ve/veya döküntülere neden olan vakaların % 70-80'inde cilt tutulabilir. Lupus çok semptomlu hastalık olduğundan, düzgün teşhis etmek yıllarca sürebilir. Lupus bir bağ dokusu hastalığı olarak kabul edilir ve sık sık skleroderma, dermatomiyozit, romatoid artrit ve Sjögren sendromu gibi diğer tür bağ dokusu hastalıkları ile örtüşük (üst üste) olur.


Lupus alevlenmesi nedir?



Lupus'un belirtilerinin bir süre sonra aktifleşmesine lupus alevlenmesi denir. Lupus hastalarının hiçbir Lupus belirtisinin olmadığı dönemleri de zaman zaman olabilir. Bu döneme genel olarak "remisyon" dönemi denir. Bazı hekimler, Lupus belirtilerinin nadiren de olsa tamamen ortadan kaybolduğu bu dönemleri "remisyon" olarak ifade edilmesini doğru bulmuyorlar. Onlar bu dönemi "durgunluk" olarak ifade ederler. Diğer zamanlarda hastalarda; hastalığın belirtileriyle birlikte, öngörülemeyen ve zayıf düşürücü atakları içeren şiddetli hastalık aktivitesi olabilir. Bu alevlenmeye işaret olabilir.

Alevlenmeler; hafif, orta ve şiddetli olarak sınıflandırılabilir. Örneğin; hafif şiddetli alevlenmeye Lupus döküntüsü işaret olabilir. Orta şiddetli alevlenmede; döküntü, yorgunluk, eklem ve kas ağrısı olabilir. Şiddetli alevlenmede ise; potansiyel olarak kalp gibi bazı organların etrafında sıvı birikimi ya da böbrek hastalıkları (lupus nefrit) ortaya çıkabilir ve derhal tıbbi tedavi gerektirir.

Lupus alevlenmesi neden olur?






Lupus bir otoimmün hastalıktır. Bağışıklık sistemi aktive edildiğinde bir işgalci virüs saldırmasıyla otoantikor oluşturur. Bu da bağışıklık sisteminin sağlıklı hücre, doku ve organlara saldıracağı anlamına gelir ve inflamasyon oluşur.Bu nedenle bağışıklık sisteminin aktivitesini uyaran şeyler Lupus alevlenmesine yol açabilir. İşte potansiyel alevlenmeyi tetikleyenlerin listesi:

  • Ultraviyole Işınlar: UV ışınları Lupus için ortak bir tetikleyicidir. Güneşe maruz kalma tipik bir lupus döküntüsüne neden olmaktan ibaret değildir. Lupus'un ciddi semptomlarını tetikleyerek hastalığın alevlenmesine sebep olabilir (Organ tutulumlarına dahi sebebiyet verebilir).
  • Enfeksiyon: Soğuk algınlığı veya grip gibi enfeksiyonlar, bağışıklık sistemini aktive ederken Lupus'u alevlendirebilir.
  • Stress: Stres, duygusal veya fiziksel nedenlerden dolayı olabilir. Lupus alevlenmeleri fiziksel travma, ameliyat ya da duygusal olaylardan sonra sık görülür.
  • Gebelik: Lupus alevlenmeleri gebelik sırasında ve bebeğin doğumundan sonra en sık görüldüğü dönemdir.
  • Yeni bir ilacın başlanması: Sülfa grubu antibiyotikler ve bitkisel ilaçlar/bitkisel takviyeler Lupus'un alevlenmesine neden olur. (ekinezya, çeşitli bitkisel çaylar, kiraz sapı çayı vs.)



  • Doğum kontrol hapları: Doğum kontrol hapları Lupus'u alevlendirdiği bilinmektedir. 


Lupus alevlenmesinin uyarıları nelerdir?


Lupus alevlenmesinde genel olarak bazı ortak uyarılar şunlar olabilir:
  • Aşırı yorgun hissetme,
  • Sık ve yüksek ateşlenme,
  • Ağrıyan kaslar, ağrılı ve şiş eklemler,
  • Malar döküntülerin gelişmesi,
  • Daha önceden hiç yaşamadığınız yeni belirtilerin gelişmesidir.
Lupus'un vücudun hemen hemen her alanda etkileyebileceğini unutmayın. Eğer herhangi bir Lupus belirtisi yaşıyorsanız hemen doktorunuza başvurun. Çünkü zaman kaybetmeden tedavi almak çok önemlidir.

Lupus alevlenmesi ne sıklıkta olur?


Lupus her hastada farklı seyreder. Bir hastada Lupus belirtileri her ay aktif ise, bu Lupus'un kontrol altına alınamadığından kaynaklı olduğundan endişe duyulur. Bir yılda ortalama 3-6 arası alevlenme yaşayan hastalar da var, hastalığın çok daha uzun süreler hiç alevlenmediği hastalar da var. Hastalar uyarıların farkında olmalı ve bunları fark ettiğinde hemen doktoruna başvurmalıdır.

Lupus alevlenmesini önleyebilir miyim?


Lupus alevlenmesini önlemek için çok yaygın reçete edilen ilaçlar Plaquenil (hidroksiklorokuin) ve Lupus nefrit ilaçlardır. Herhangi bir Lupus belirtisi hissetmediği için veya kendini daha iyi hissettiği düşüncesiyle bu ilaçları doktora danışmadan bırakan hastalar mevcuttur. Bu çok tehlikeli bir durumdur. Plaqunenil gibi hastalığı modifiye edici bir ilacı almayı durdurmak Lupus alevlenmesine sebep olabilir. Her türlü ilaçla ilgili kararlarınızı almadan önce mutlaka doktorunuza danışın. Plaquenil üzerinde yapılan çalışmalar, Plaquenil alan Lupus hastalarında alevlenme gelişmesinin daha az muhtemel olduğunu göstermiştir. Hastalar Plaquenil'i almayı durduklarında Lupus'un alevlenmesine neden olacağını bilmelidirler. 

Kendi doktorunuz dışında başka doktora (başka birim doktorları vs) muayene olurken Lupus hastası olduğunuzu belirtin ve aldığınız ilaçlar konusunda doktoru mutlaka bilgilendiriniz. Ayrıca size başka doktorlar tarafından reçete edilmiş her ilacı kullanmadan önce kendi romatoloğunuza danışın.

Doktorunuz büyük olasılıkla Lupus belirtileriniz doğrultusunda sizin için özel bir tedavi planı oluşturdu. Hastalığı kontrol altında tutmak ve Lupus alevlenmesini önlemek için atılan en önemli adım doktorunuzun size özel hazırladığı plandır. Bu plan aşağıdakilerin bazılarını ya da tümünü içerir:
  • Doktorun reçete ettiği ilaçları uygun dozda ve zamanında almak,
  • Fiziksel ve duygusal dinlenme,
  • Enfeksiyonların agresif tedavisi (yoğun ilaç tedavisi),
  • Egzersiz,
  • İyi beslenme,
  • Doğrudan güneş ışığı ve UV kaynaklı ışıklardan kaçınma,
  • Stresi gözlemek. Kronik bir hastalık olması, stres nedenli anksiyete ve depresyona yol açabilir. Stresi yönetmek için yollar bulmak çok önemlidir. Buna genellikle zihin / vücut dengesi denir.
Bazen, sizin ve doktorunuzun iyi girişimlerine rağmen, bir Lupus alevlenmesiyle karşılaşabilirsiniz. Eğer bir alevlenme yaşadığınızdan şüpheleniyorsanız hemen doktorunuza başvurmalısınız.

Hastalığı kabullenin. Hastalığı kabullenmek demek umursamadan yaşamak ya da oluruna bırakmak demek değildir. Hastalığı kabul etmek hiçbir şey yapmadan öylece durmak demek de değildir. Hastalığı kabullenmek bilinçli ve farkında olarak mücadele etmek demektir. Hastalığınızı kabullenin, hayata karışın ve bize katılın. Severek yaşayın.


Kaynaklar: www.everydayhealth.com, lupus.about.com


Yorumlar

  1. Sanırım hastalığı kabullenmedim plaguenil ilacımı bıraktım ilaca bağlı yaşamak psikolojik olarak zor geldi sürekli tekrarlayan cilt döküntülerim baş ağrısı mide rahatsızlıklarım sırt ağrılarım başladı çalıştığım için düzenli olarak kontrol ve testlerimi de yaptırmıyorum bakalım sonunda ne olacak ya ölüm ya kalım savaşı

    YanıtlaSil

Yorum Gönder