Lupuslu Ünlüler

Henüz ülkemizde bilinen bir Lupus hastası ünlü bulunmamaktadır.  Belkide hastalığın farkındalığı bu yüzden azdır. Buradan onlarda hasta olsun anlamı çıkarmadan yazımıza geçelim.


Sanırım en tanındık olan Micheal Jackson. 1958 doğumlu ünlü şarkıcıya 1986 yılında Discoid Lupus teşhisi kondu. 2009 yılında kalp krizi ile aramızdan ayrılan efsane sanatçı fotosensitif durumundan dolayı yüzünü korumak için taktığı şapka, gözlük ve maskelerle kendine has bir tarz yaratmıştı. 














İngiliz şarkıcı Seal, hem SLE (Sistemik Lupus Eritematozus ve DLE (Diskoid Lupus 
Eritematozus) hastası. Yüz izleri geçirdiği Lupus atağından kaynaklıdır.

















Babaannesinin bir röportajda söylemesi ile Lupus olduğu ortaya çıkan ünlü şarkıcı ve oyuncu Selena Gomez.










Bir diğer ünlü Lady Gaga. Lupus için yapılan bir dizi testin pozitif çıktığı fakat aktif bir hastalık evresi geçirmediği biliniyor. Ayrıca halası 19 yaşındayken Lupus hastalığından sonucu hayatını kaybetmiştir.

Bunlar dışında Amerikalı ünlü sanatçı Toni Braxyton, ünlü model  Mercedes Scelba-Shorte, X-Men filminin yapımcısı  Lauren Shuler Donner, İngiliz aktris Elaine Paige, televizyoncu Nick Cannon, aktör Ray Waltson. 


Dünyada hasta olsun, olmasın birçok ünlü Lupus farkındalığı için aktivitelerde yer almakta. Ülkemizde farkındalığın artması için ünlülerin bu duruma bir el atması umuduyla.


Yorumlar

  1. Benimde orta okuldan 1 arkadaşım var lupus olduğunu bilmiyor ona ulaşmaya çalışıyorum. Belki burayı okur adı Efsun Özkul.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bizim ortaokulda(Diyarbakır Bağlar Şehit Namık Tümer İlkokulunda) efsun özkul 1984 doğumlu diye bir kız vardı nicole kidman a benziyordu şuan babası kalın bağırsak kanseri adı kemal(ordulu) annesinin adı canan birde sedat kurt diye erkek arkadaşı vardı umarım o değildir. Eğer o ise bir sürü ameliyat oldu muhtemelen hastalığını bilmiyor umarım burayı okur. Lupus çeşitlerinden baktım hatırladığım kadarıyla Sistemik lupus eritematozus https://tr.wikipedia.org/wiki/Sistemik_lupus_eritematozus çeşidine benziyor. Umarım çabucak doktora gider en iyisini doktorlar bilir.

      Sil

Yorum Gönder