Raynaud Sendromu ve Fenomeni

Raynaud Sendromu ve Raynaud Fenomeni özellikle el ve ayak parmaklarında renk değişimine sebep olan bir kan dolaşımı bozukluğudur. Soğuk havanın ve duygusal stresin hastalığı tetiklediği bilinmektedir. 

Raynaud sendromunda vasospasms denilen kılcal damarların daralması ve kan akışının yavaşlaması gerçekleşir. Hastalık özellikle soğuk iklimlerde yaşayan insanlarda daha sık görülür. Hastalığın sebebi bilinmemektedir.

Ataklar nasıl gelişiyor? 





Belirtileri arasında soğukta el ve ayak parmakları, cilt renginde değişiklik ve bu bölgelerde hissizlik ya da batmalar yer alır. Raynaud atağı sırasında muhtemelen cilt rengi öncelikle beyaza döner. Ardından atağa maruz kalan bölgeler hafif mavileşmeye ve hissizleşmeye başlar.  Sonrasında bölgenin rengi kırmızıya dönebilir. Renk değişimi herkeste aynı şekilde seyretmeyebilir. Atağın geçmesi ve ısınmanın başlamasıyla kan akışının normale dönmesi yaklaşık 15 dk. civarındadır. 


Raynaud sendromu genelde el ve ayak parmaklarını etkilese de hastalık burun, dudaklar, kulaklar, dudaklar ve meme uçlarında da görülebilir.

Raynaud tipleri:

1. tipe Raynaud sendromu denmektedir. Herhangi bir sağlık problemine bağlı olmaksızın gözüken durumdur. 2. tipe ise Raynaud fenomeni denmektedir. Raynaud fenomeni genellikle önemli bir başka sağlık problemi ile ilişkilidir. Genellikle skleroderma, lupus, romatoid artrit ve Sjögren sendromu görülen hastalarda orta yaştan sonra görülmektedir. 

Raynaud fenomeni, Buerger sendromu gibi bazı damar hastalığı görülen, karpal tünel sendromu olan, sürekli titreşime maruz kalan ve sigara tiryakisi kişilerde de görülebilir. Ayrıca bazı durumlarda ilaca bağlı olarak da görülür. (Örneğin, beta bloke ediciler)

Teşhis için çeşitli kan testleri gerekmektedir. Tedavide kalsiyum kanalı bloke ediciler, vazodilatörler  (kan damarlarının genişlemesi için) ve alfa bloke ediciler kullanılır. 

Bazı günlük yaşam önerileri:

Sigara içmeyin, egzersiz yapın, ani sıcaklık değişiminden kaçının.

Atak sırasında

Stresliyseniz rahatlamaya çalışın, dışarıdaysanız ve soğuksa eve gidin, parmaklarınızı kıpırdatmaya çalışın, parmaklarınıza ılık su uygulayın (Dikkat sıcak değil). 

Doktorunuza görünün ve onun önermediği hiçbir sözde tedavi yöntemini uygulamayın. 

Herşeyden önemlisi severek yaşayın. 

Yorumlar