Bir müzik aleti çalan çocukların beyin gelişimlerinde olumlu değişimler gözleniyor. Özellikle duygularında daha tutarlılık ve endişelilik hallerinde azalma gözleniyor.

Yazıya konu olan çalışma ise hayli ilgi çekici. Acaba müzik aleti çalmak çocukların beyinlerinde korteks kalınlığını etkiliyor mu ve korteks ile ilişkisi olduğu düşünülen davranışsal bozuklukları azaltıyor mu?
Araştırmaya konu olan sorunun cevabı evet.
Müzik aleti çalmak kontrollü ve koordine olarak birçok hareketin yapılmasını sağlıyor. Böylelikle beynin motor bölümü aktif kalıyor. Aynı zamanda korteksin kalınlığını da olumlu etkiliyor. Bunun neticesinde dikkat kontrolü, gelecek hakkında iyi organizasyon, plan yapma, ve çocuğun davranışlarında daha tutarlılık gözlenmektedir. Buna ek olarak geçmişinde müzik olan çocuklarda söz konusu gelişimin daha olumlu olduğu belirtiliyor. Bunu detaylarıyla daha önce "İyiliksever Bebekler" yazımda sizlere aktarmıştım.
Çalışmanın özünden anladığımız şu ki "kalın kafalılık" olarak bilinen deyim aksine iyi bir şeydir. :) Müzik beynimizin dış katmanının kalınlaşmasına ve hayata daha güzel bakmamızı sağlıyor.
Çocuğum müziğe ilgili ama hangi müzik aletinden başlamalı?
Ebeveynlerin bir kısmı çocuklarına aldığı küçük müzik aletlerini, gürültü yaptığı gerekçesiyle bir zaman sonra saklayabiliyor. Böyle bir tutumdan ziyade, ebeveynler çocuğun çıkardığı sesler doğrultusunda el çırparak onu desteklemesi çocuğun sosyal yönünü de geliştirecektir. Ebeveynler bu tür engelleyici tutumlardan kesinlikle kaçınmalıdır. Çocukken fazla gürültü çıkardığım gerekçesiyle mızıkası saklanmış ve bunun sonunda çok sevdiği mızıkası kaybolduğu için büyük üzüntü yaşamış bir kız çocuğu olarak bunu tüm samimiyetimle destekliyorum :)
Yorumlar
Yorum Gönder