MS Hastalığına Kök Hücre Tedavisi

Multiple Skleroz (MS) özellikle beyni ve tüm sinir sistemini tutan bir bağışıklık sistemi bozukluğudur. Sebebi kesin olarak bilinmediği gibi kesin tedavisi de bulunmamaktadır. Bununla birlikte son zamanlarda otoimmün hastalıkların tedavisinde umut vaat edici gelişmeleri üst üste okuyoruz. Bu güzel haber de MS hastalarına kök hücre uygulamasından dikkat çekici bir gelişme. 


Kök hücre tedavisine alınan MS hastalarının %91'inde hastalığın ilerlemesi durdu.


Yeni kök hücre tedavisi 24 MS hastasına uygulandıktan bir kaç yıl sonra elde edilen sonuçlara göre hastalarının %86'sında semptomlar yeniden nüksetmedi ve hastaların %91'inde herhangi bir olumsuz ilerleme görülmedi. 





Tedavi süreci şu şekilde işliyor: Hastalara öncelikle bir ön tedavi uygulanıyor. Bu süreçte çok yüksek dozda bağışıklık sistemini baskılayan ilaçlar veriliyor. Bu sayede hastanın bağışıklık sistemi tamamen devre dışı bırakılıyor. Hastalara daha sonra kendi kanlarından üretilen milyonlarca kök hücre yeni bağışıklık sistemini oluşturmak üzere transplant ediliyor. Transplantasyon sonrası hastalar yeni bağışıklık sistemlerinin düzene girmesi için birkaç hafta hastanede kalıyor.

Son aşama ise yeni bağışıklık sisteminin sağlam dokulara eski bağışıklık sisteminin aksine saldırmaması. Bunun başarı oranı %91. Diğer bir deyişle 100 hastadan 91'inin yeni bağışıklık sistemi sağlam dokulara saldırmıyor. Durum oldukça iyi görünse de hastalar yan etkiler için incelenmeye devam ediyor ve çalışma devam ediyor. İlk izlenilen yan etkiler arasında bazı hematolojik ve gastroentral sorunlar yer alıyor.

MS hastaları için yüz gülümseten bu haber aslında tüm bağışıklık sistemi rahatsızlığı olan hastalar için umut vaat ediyor. Bağışıklık sistemi hastalıklarında umut ışığı yakan, daha önce bahsettiğim başka bir çalışmaya ise buradan ulaşabilirsiniz.

Bu hastalıklar direncimizi kırıyor biliyorum. Bu anlatılanlar bazen hikaye gelebiliyor. Sizleri iyi anlıyorum ama tıbbın ilerlediği kesin. Birgün bu çalışmalar neticeye kavuşacak ve bütün bu hastalıklar tedavisiz kalmayacak. Ümidinizi ve mücadelenizi elden bırakmayın. Severek yaşayın.



Kaynak:

High-Dose Immunosuppressive Therapy and Autologous Hematopoietic Cell Transplantation for Relapsing-Remitting Multiple Sclerosis (HALT-MS)

A 3-Year Interim Report 



JAMA Neurol. Published online December 29, 2014. doi:10.1001/jamaneurol.2014.3780

Yorumlar