Lupus ve Gebelik






















"Sakın gebe kalma hatta düşünme. Denersen ölürsün." Dünyada Lupus hastaları az önce yazdığım cümleyi yıllarca duydular; fakat artık durum böyle değil. Tüm detaylarıyla güncellenmiş "Lupus ve Hamilelik" yazımızda merak ettiğiniz tüm detayları bulacaksınız.

Her geçen gün azalmakla beraber Lupus hastalarının %20-%25' inin gebelikleri düşükle sonuçlanıyor. Hastalığı olmayan kadınlarda ise bu oran %10-%15'tir. Bazı Lupus hastası kadınlarda gebelik sırasında veya sonrasında bir alevlenme olabilir. Bazılarında ise olmayabilir. Gebe Lupus hastaları,  kortizon alıyorken hipertansiyon ve şeker hastalığına daha yatkındır. Lupus hastalarının bebeklerinin %25'i prematüre (erken) doğarlar ama doğuştan bozuklukları ve hastalıkları olmaz. 

Gebeliğe Hazırlık


Peki bu bağlamda yapılabilecekler neler?

1. Gebe kalmadan önceki son 6 aylık dönemde hastalık remisyon (iyileşme) döneminde olmalı. Lupus'a dair bulgular ve organ tutulumu olmamalı.

2. Gebelik süresince verilen ilaçlara dikkat edilmeli. Kullanılan ilaçlar anneye ve bebeğe zarar vermemeli. 

3. Gebelik süresince yüksek riskli gebelik konusunda uzmanlaşmış bir kadın doğum uzmanı ile romatoloji doktorunun ortak takibi altında bulunmak gerekir.

Bunların dışında en önemlisi gebelik süresince düşük korkusu, önyargılar ve tedirginliklerden uzak durulmalı. Kötü düşünceleri aklınızdan silip atın, her daim güzel şeyler düşünün. Düşüncenin gücünü unutmayın. 





2011 yılında New York'ta Dr. Jane Salmon ve ekibi tarafından yapılan çalışmada Lupus hastalarının büyük çoğunluğunun hastalığın aktif olmaması halinde rahat bir gebelik süreci geçirebileceğini ortaya koydu. Çalışmada farklı ırklardan 385 Lupus hastası katılmış ve bu hastaların %81'i herhangi bir komplikasyon gelişmeden bebeklerini dünyaya getirmiştir. Çalışma sırasında gebelik öncesinde ve gebelik sırasında riskleri ortaya koyabilecek kan testleri saptanmıştır. Çalışmada vurgulanan önemli bir konu ise tansiyonu yüksek seyreden Lupus hastalarında gebeliğin daha riskli olduğu vurgulanmıştır. 


Gebelik sırasında gelişebilecek ve Lupus belirtileriyle karıştırılabilecek bazı şikayetler şöyle: 

- El ve ayaklarda şişlikler
- Eklem ağrıları (özellikle bel bölgesinde)
- Nefes darlığı (bebek büyüdükçe diyaframa baskı yapması sebebiyle)
- Uyku bozuklukları
- Sindirim problemleri 
- Saç dökülmesi ve saç tellerinde incelme
- Elmacık kemiği üzerinde pembeleşme (gebelik sebebiyle kan akış hızının artması)

Bütün bu şikayetler hasta olsun olmasın tüm gebelerde gözlenebilen durumlardır. Esas dikkat edilmesi gereken şikayetler ise yüksek ateş, kelebek döküntü, göğüste sancı ve nefes almakta güçlük çekmektir. Eğer Lupus hastası bir gebeyseniz, yukarıdakiler ve yukarıda yazmayan tüm şikayetlerinizi sizi takip eden doktorlarınız ile paylaşınız.

Lupus hastalarında gebelik süresinden doğuma kadar anne ve bebeği korumak amacıyla belirli dozlarda kortizon verilmektedir. 


Doğum sonrasında bebeğim tehlikede mi?


Genelde Lupus hastası bir annenin bebeği ile hasta olmayan bir annenin bebeği arasında bir fark yoktur. Sadece  anti-RO/SSA ya da anti-LA/SSB antikorlar pozitif olan hastalarda bebeklerin %25 oranla "Neonatal Lupus" olabilmektedir. Ayrıca aynı gruptan hastaların bebeklerinde çok düşük oranla kalp problemleri görülebilmektedir. Bunlar sizi korkutmasın çünkü doktorunuz gebeliğiniz süresince ve doğum sonrasında sizi yakından takip edeceği için güvende olacaksınız. 

Doğumdan sonra ne yapmalıyım?


Gebelik sonrası kadın doğum uzmanınız ve iç hastalıkları-romatoloji uzmanınız ile gebelik sonrası tedavi süreciniz ve ilaçlarınız planlanacaktır. Lupus hastalarında kullanılan ilaçların bir kısmının anne sütüne doğrudan etki ettiği bilinmektedir. Bu yüzden doktorunuz emzirme konusunda size en doğru yönlendirmeyi yapacaktır. Eğer anne sütüne geçecek olan ilacı doktorunuz almanızı uygun görüyorsa ilacı almayıp bebek emzirme yolunu seçmemelisiniz. Unutmayın, bebeğinizin emziren bir anneden önce sağlıklı ve yanında olan bir anneye ihtiyacı var. Anne sütü yerine geçen mamaların mevcut olduğunu da unutmayalım.

Özet olarak Lupus hastasıysanız ve bir bebek dünyaya getirmek istiyorsanız, bu kararınızdan en az 6 ay önce doktorunuzla görüşmeniz gerekmektedir. Sizi ve bebeği riske atmamak için eğer varsa öncelikle hastalık aktivitesi en aza indirilmesi ve eğer varsa mevcut organ tutulumlarının tedavi edilmesi kaçınılmazdır. En az bunlar kadar önemli öğeler ise tamamen kendimize ve yakın çevremize bağlıdır. Gebelik sürecini, bize destek olanlar sayesinde tüm olumsuz düşüncelerden sıyrılarak ve modern tıbbın bize sunduklarından başka bir yoldan fayda beklemeden geçerelim. İnanıyorum ki severek, bu yola baş koyup mutlu ve sağlıklı olarak aileniz genişleyebilir.

Lütfen bu bloğu paylaşın ve diğer insanlara gebelik döneminde yardım edin!

kaynaklar: http://www.hss.edu/newsroom_women-with-lupus-successful-pregnancies.asp


*Buradaki tüm yazılar bilimsel geçerliliği olan kaynaklardan araştırılarak elde edilmiştir ve mülkiyeti Severek Yaşa'ya aittir. Bu görsellerden veya yazılardan birini kullanmayı düşünüyorsanız, yazılı izin için severekyasayin@gmail.com adresinden bize ulaşın. 
*Severek Yaşa tarafından yayınlanan tüm yazılar bilgilendirme amaçlıdır ve bir tıp uzmanının tavsiyesi değildir, bir rehber olarak tamamlayıcı bilgi niteliğindedir. Severek Yaşa'daki yazılar tıbbi tedavi niteliğinde değildir. Biz her zaman en iyi yönlendirici olarak doktorunuzu gösteririz.


Bu yazıyı sevdiniz mi? Neden dostlarınızla paylaşmıyorsunuz? Bir yorumla fikirlerinizi lütfen bizimle paylaşın. 

Yorumlar