Lupus ve Yorgunluk

Yorgunluk Lupus'un en yaygın karşılaştığı durumlardan biridir. Yapılan çalışmalarda hastalıkta kronik yorgunluğun sebebi tam olarak anlaşılamamıştır. Hatta Kaliforniya Üniversitesi Lupus Kliniği'nden yapılan bir açıklamada hastada böbrek, kalp, akciğer, eklem ya da cilt tutulumu olmasa ya da hasta bu durumları atlatmış dahi olsa yorgunluğun devam ettiği belirtilmiştir.

Hastalığı kontrol altında tutmak için çeşitli ilaçlar kullanıldığını ve bunların işe yaradığını biliyoruz. Ancak yorgunluğun geçmesi için herhangi bir tedavi yöntemi ya da ilaç henüz bulunmamakta. 

Uzmanlar, yorgunluğun hastalığın kendisinden başka sebepleri de olabileceğini vurgulamaktalar. Özellikle Tiroid ve kansızlık problemi olan hastalarda yorgunluğun daha sıklıkla görülebileceği biliniyor. 

Yaşam şekliniz size yardımcı olabilir.

Uyuyun

Bazen ne kadar dinlenirseniz dinlenin yorgunluğun geçmeyeceğini düşünebilirsiniz. Ancak özellikle uyku Lupus hastaları için çok önemlidir. Mümkünse geceleri düzenli olarak 10 saate kadar uyumanız ve gündüzleri 15 dakikalık bir şekerleme yapmanız size iyi gelecektir. Şekerlemeyi uzun tutmamalısınız, tutarsanız gün boyu açılamamanıza sebep olabilir.

Egzersiz yapın

Kendinizi zorlamadan egzersiz yapın. Egzersiz öncelikle kaslarınızın ve kemiklerinizin güçlenmesini sağlar. Böylelikle fiziksel olarak daha güçlü olmanızı ve daha geç yorulmanıza yardımcı olur. Ayrıca enerjik hissetmenizi sağlar ve yaşama sevincinizi artırır. 

Çalışma saatlerinizi düzenleyin

Lupus hastalarının çoğunun erken emekli olduğu ya da işten ayrılmak zorunda olduğu bilinmektedir. Eğer sabah erkenden kalkıp, bütün gün aralıksız geç saate kadar çalışmak zorundaysanız, çalışma saatlerinizi düzenlemeniz gerekmekte. Ayrıca mümkünse çalışırken kısa kısa aralar vermek faydalı olacaktır. "Böyle bir işi nereden bulacağız?" dediğinizi duyar gibiyim. Valla henüz ben de bulamadım :)

Sevdiklerinizle birlikte zaman geçirin

Yalnız ve depresif hissetme Lupus hastalarında yorgunluk hissini şiddetlendirebilir. Çalışmalar eşiyle ve arkadaşlarıyla iyi zaman geçiren Lupus hastalarının yorgunluk şikayetlerinde azalmalar olduğunu göstermektedir. Örneğin, dışarı beraber yürüyüşe çıkabilir, yemeğe ya da konsere gidebilirsiniz. Burada konseri özellikle ekledim çünkü, konser mümkünse ayakta saatlerce beklediğiniz tipten olmamalı. Ayrıca sevdiklerinizle bahçe işleriyle uğraşmanız da size iyi gelebilir.

Her eylemde yoruluyorsunuz, kollarınız ve bacaklarınız çok ağrıyor biliyorum. Bu yüzden de çoğu zaman içinizden hiçbir şey yapmak gelmiyor ama yine de her şeye rağmen birşeyler yapmamız lazım değil mi? Belki de mücadele ederek günün birinde bedenimizden bu hastalığı defederiz. Ne dersiniz? Umudunuzu yitirmeyin ve mücadelenizi sonlandırmayın. Severek yaşayın.

Yorumlar

  1. Yorgunluk kesinlikle çağımızın en büyük hastalığı ve bence yukarıda yazılan öneriler sağlıklı insanların da kesinlikle dikkat etmesi gereken şeyler. Yukarıdaki önerilere ek olarak ben bir de tatil yapmanın önemine değineceğim. Evet kesinlikle tatil çok önemli. Her yıl belli zamanlarda işlerden uzak kalmak ve dinlenmek ertesi yıl açısından çok önemli diye düşünüyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tatil eklemesi oldukça doğru tespit teşekkür ederim. Ancak lupus hastaları tatil sırasında güneşten çok iyi korunmalı bunu da ekleyelim.

      Sil

Yorum Gönder