Bir Antimalaryal İlaç: Plaquenil

Plaquenil nedir?


Plaquenil hastalığı modifiye edici antiromatizmal ilaçlar olarak bilinen ilaçlar sınıfına aittir (DMARD'lar). Esas olarak sıtma tedavisi için kullanılmaktadır, ancak Plaquenil ve diğer antimalaryal ilaçlar sıtmanın yanı sıra Lupus, RA gibi hastalıkların tedavisinde de kullanılıyor. Bu yazıda Plaquenil'in sıtma için uygulanmasının yerine Lupus ve RA hastalıklarının tedavisinde kullanımı üzerinde duracağız.


Plaquenil dışında diğer antimalaryaller nelerdir?


Lupus semptomları için reçete edilen 3 çeşit antimalaryal vardır. İşte Lupus için reçete edilen en yaygın 3 antimalaryal şunlardır:

1. Hidroksiklorokin (Plaquenil): Genellikle diğerlerinden daha az yan etkilere neden olduğu düşünülmektedir. Bu yüzden en yaygın reçete edilen antimalaryal budur.

2. Klorokin (Aralen): Bu ilacın daha şiddetli yan etkileri vardır, ancak çeşitli nedenlerden dolayı hidroksiklorokin kullanılamayacağı durumlarda reçete edilebilir.

3. Kinakrin (Atabrine): Kinakrin Lupus tedavisinde diğer bir alternatif olarak kullanılabilir, fakat sıklıkla reçete edilmez. Çünkü deride sarı bir renk değişimine sebep olur. Eğer Plaquenil semptomları yönetmede yeterli gelmezse kinakrin ek olarak verilebilir.

Neden antimalaryaller Lupus tedavisinde kullanılır?


Lupus ya da RA sıtma gibi mikropların sebep olduğu hastalıklardan biri değildir. Peki neden antimalaryal kullanılır? Hikroksiklorokin yani Plaquenil otoimmün hastalıkların tedavisinde açık bir etkiye neden olmazlar, fakat hastalık teşhis edildiğinde reçete edilirler. Hidroksiklorokin hastalığı modifiye edici olarak kullanılır. Bu sayede ağrılar ve şişlikler azaltılır, eklem hasarının önüne geçilir. Hikroksiklorokin bağışıklık sistemindeki iletişimi modifiye ederek sistemin baskılanmasını ve sağlam dokulara zarar vermemesini sağlar. 





Plaquenil yavaş etki eden bir ilaçtır. İlacın esas etkileri ancak altı ay içerisinde anlaşılabilir. İlaç hakkında yapılan bütün bilimsel çalışmalarda ilacı kullanan Lupus hastalarının yaşam süresinin uzadığı kanıtlanmıştır.  Bu yüzden genel bir kanıyla Lupus hastalarının hayat sigortası olarak da anılmaktadır. Uzun dönemde Lupus'u kontrol altında tutmak amacıyla hastaların çoğunluğunda ömür boyu kullanılmaktadır. Tabi son umut verici gelişmelerin (1) (2) bu durumu değiştirebileceğini de göz ardı etmeyelim. 


Antimalaryaller Lupus hastalarında hangi olumlu etkileri gösteriyor?


Plaquenil kullanan Lupus hastalarında gözlenen olumlu etkiler şunlardır.

  • Lupus alevlenmelerini yarı yarıya azaltır
  • Kas ve eklem ağrılarını azaltır
  • Lupus'a bağlı döküntüleri azaltır
  • Akciğer tutulumunu önler
  • Kalp tutulumunu önler
  • Böbrek tutulumunu önler
  • Ateş ve yorgunluğun azalmasını sağlar
  • Enfeksiyon oranını artırmadan bağışıklık sistemini alıkoyar
  • UV ışınlara karşı korur
  • Kolestrol ve kan şekeri seviyesini düşürür
  • Deri lezyonlarının iyileşmesine yardımcı olur
  • Ağız yaralarının iyileşmesini sağlar
  • Sjögren tedavisinde etkilidir.

Ayrıca RA tedavisinde de hastalığın semptomlarının azalmasını sağlar. Bütün bu olumlu etkileri olmasına rağmen her Lupus hastasında kullanılamaz. Özellikle ağır böbrek tutulumu geçiren hastalarda dikkatle kullanılır. İlacın kullanımıyla ilgili romatoloğunuzun tavsiyelerine mutlaka uyun.


Antimalaryal ilaçlar alırken aklımdan çıkarmamam gerekenler neler?


Plaquenil Lupus ve RA hastalarında genelde günde 1 (200 mg) ya da 2 (400 mg) olarak reçete edilir. 
  • Sigara içmemelisiniz 
  • 6 ay da bir göz doktoruna görünmelisiniz ve göz doktoruna ilacı kullandığınızı söylemelisiniz. Görme alanı testi yaptırmalısınız.(Yan etkilere bakabilirsiniz)
  • Herhangi bir enfeksiyon sebebiyle bir başka doktora göründüğünüzde hastalığınızdan ve kullandığınız ilaçlardan bahsetmelisiniz
  • Bir dozu almayı unutursanız, aklınıza geldiği an alın. Ancak bir sonraki doza çok yakın bir vakit olduysa o dozu atlayın
  • Tok karnına almalısınız
  • İlacı doğrudan ışıktan koruyun ve oda sıcaklığından yüksek sıcaklıklara maruz bırakmayın.

Antimalaryalların olası yan etkileri nelerdir?


Diğerlerine göre daha masum olduğu kesin olmakla birlikte Plaquenil'in de her ilaç gibi bazı yan etkileri bulunmaktadır. Bunlardan

sık görülenler,
  • Bulantı ve İshal (İlacı aldığınız sıradaki beslendiğiniz öğelere bağlı olarak)
  • Baş dönmesi
  • Baş ağrısı
  • Ciltte kuruluk
  • Tat alma duyusunda zayıflama
daha az görülenler,
  • Deri döküntüleri
  • Saçlarda incelme
  • Çarpıntı 
  • Endişelilik hali
  • Depresyon
  • Kol, bacak sırt ağrıları
  • Kulak çınlaması
  • Sedefin kötüleşmesi
ender görülenler,
  • Görme alanının daralması (retinaya zarar verilmesi) (5 yıl aralıksız ilacı kullanan 5000 hastadan birinde görülür.)
  • Nefes darlığı 
  • Deri ve göz sararması
  • Felç
  • Kas zayıflığı
  • Ani terleme
  • Kan şekeri düşüklüğü.
Herhangi bir yan etkide mutlaka doktorunuza başvurun.

Antimalaryalları başka ilaçlarla alabilir miyim?


Sorunun cevabı evet. Antimalaryallar Lupus ve RA tedavisinde diğer ilaçlarla birlikte kullanılabilir. Genelde kortizon tedavisi ile birlikte de verilir. Burada Plaquenil yan etkisinin daha fazla olduğu bilinen kortizonların dozunun düşürülmesine de yardımcı olur.

Gebelikte antimalaryal kullanabilir miyim?


Gebelikte doktor kontrolünde yarar-zarar dengesi kurulmalı ve kullanımına buna göre karar verilmelidir. İlacın anne sütüne az miktarda da olsa geçtiği kanıtlanmıştır. Bu sebepten dolayı emzirme döneminde dikkatle doktor kontrolünde kullanılmalıdır.

Bu yazımda sizlere antimalaryalların (Plaquenil) Lupus ve RA tedavisindeki aklınıza takılan noktaları açıklamaya çalıştım. Hiçbirinin doktor tavsiyesi olmadığını hatırlatmak isterim. Kullandığınız ilaçlardan alacağınız şifalar bol olsun ve sonunda ilaçsız ve sağlıklı yaşama kavuşmanızı canı gönülden dilerim. Mücadeleyi bırakmayın, Severek Yaşayın.






Yorumlar

  1. Sözlükten görüp geldim. Ben de beş senedir bu ilacı kullanıyorum göz muayenesine gitmem gerektiğini öğrendim sayenizde. Teşekkürler. İyi ki bu sayfa var diyorum diğer yazıları da okudukça.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Geçmiş olsun. 6 ayda 1 yaptırmanız gereken göz kontrollerinizi ihmal etmeyin. Sevgiler.

      Sil
  2. Bende bu ilacı kullanıyorum avucumun içinde kist gibi birşey cıktı dr iyi huylu tümör olduğunu söyledi agrılarım oluyr endişeleniyorum.

    YanıtlaSil
  3. Merhaba ben bugün başladım almaya
    Lupus dediler çok mutsuzum aslınabakarsanız ama doktorlar diyorki lupuslu platformlar bul senin gibi hastalarla konuş hastalıkla nasıl mücadele ettiklerini öğren
    Bana yardımcı olurmusunuz etkileşim için

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, Lupusla yeni tanıştığınız bu günlerde sizin için güç dilediğimi belirtmek isterim. Sitemizde Lupusla ilgili pek çok bilgiye ulaşabilirsiniz. Bu nedenle bilgilendirici yazılarımızı da baştan aşağı okumanızı tavsiye edeceğim. Eğer kafanızı meşgul eden bir husus olursa bizimle iletişim kurabilirsiniz. Diğer sosyal medya ortamlarında da (facebook, instagram, twitter) bize ulaşabileceğinizi belirtirim. Sevgiler.

      Sil
  4. Merhaba 2001den beri lupus hastasiyim.lupus anlatilmaz yaşanır. 2saat iyisinizdir.sonra hastalığını hemen farkettirir.yuzunuz birden kizarir yorgumluk isteksizlik ve K aramsarlik .birden çaresiz hissedersin. Ama yaradani düşünürsun ve dersinki bu hastalığı bana vermişsse dermaninida verecek sonsuz teslimiyet . Ve yaşamaya devam edersin.yaradan vermiş sse bir bildigi var.selam ve saygilar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Lipussun dediler ama tam olarak bilmiyorum aciklarmisiniz

      Sil
  5. Merhaba.Benim sorum özellikle lupus hastalarına çünkü yaşayan daha iyi bilir.Eşim 2 yıl oldu rahatsızlığını öğreneli.Çok şükürki rahatsızlığı sadece cildinde.Sürekli kullandığı bir ilacı var.Sigarayı bırakamıyor.Bu hastalığın psikolojisini fazlasıyla bozduğunu düşünüyorum.Saçında ve sakallarında aşırı dökülme var.Sorum şuki bunlar ilacın yan etkisimi yoksa eşim fazlasıyla takmış durumda mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba. SLE'de saç dökülmesi sıklıkla görülür. Kısaca belirtmek gerekirse hem hastalık yapar saç dökülmesini hem de bazı ilaçlar (ör. Cellcept, Imuran). Sigara ise kesinlikle bırakılmalı. Bu konuların tamamıyla ilgili yazılar mevcut. Lütfen siteyi inceleyin.

      Sil
  6. merhaba , bir sene önce gitmiş olduğum hekim RA tanısıyla bu ilacı reçete etti.çok fazla lupustan bahsetti hatta lupustan şüphelenip tam bir lupus tablosu göremediğini de belirtti. benim deri döküntüm kızarıklık gibi durumların yok oyüzden lupustan bahsetmesini de anlayamadım bu ayrı bir konu.ve ben ilacın karaciğer böbrek fonksiyonlarını bozması ve ilacın retina arkasında birikip görme engeli yan etkilerine istinaden kullanmadım.en önemli kullanmama sebebim hamile kalmak isteyişimdi. gebelikte bir ağrı kesici bile tavsiye edilmezken bu ilacı kullanmayı pek idrak edemedim . tabi bu arada ağrılar yorgunluk ve eklemlerde şişmeler devam etmekte . fakat plequenil kullanılmadığında hastalık seyri nasıl ilerler ,kullanılmadığında ne olur nelelerle karşılaşılabilir ve gerçekten gebelikte bir risk doğururmu bana bu konuda yardımcı olursanız sevinirim .

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, Plaquenil, modifiye edici ilaçlar grubundan. Özellikle Lupus hastalarına hastalık aktivitesini önlemek zayıflatmak için sürekli reçete edilir. Görme alanında daralmaya çok nadiren bazı hastalarda rastlanır ki bu ilacın bırakılmasına sebep olacak hiç istenmeyen bir durumdur. Gebelik konusu ise son derece karmaşık olduğu için doktorunuz en iyi tavsiyeyi verir. Bizim tavsiyemiz kendi kararınıza göre ilaç kullanmamak değil aranızda iyi iletişimin olduğu İç hastalıkları ve Romatoloji uzmanınızın önerisini dinlemenizdir. Bu konuda şu yazımızı okumanızı tavsiye ederiz. Sağlıklı Günler. http://www.severekyasa.com/2014/11/romatoloji-doktor-secimi.html

      Sil
    2. Merhaba, Plaquenil kullananlarda görme alanının kısıtlanması nadiren gelişen bir yan etkidir. İlaç hastalığı modifiye etmektedir. Gebelikte kullanımı ise kesinlikle iç hastalıkları - romatoloji uzmanınız ve gebeliğinizi takip eden doktorunuz eşliğinde karar alınmalıdır.

      Sil
  7. Merhaba eşime lupus tesisi kondu ve plequnil başlandı şimdi şikayeti el ve ayaklarının üşümesi bu konuda bilgisi olan varsa cevap yazarsanız seviniriz

    YanıtlaSil
  8. Merhaba eşime lupus tesisi kondu ve plequnil başlandı şimdi şikayeti el ve ayaklarının üşümesi bu konuda bilgisi olan varsa cevap yazarsanız seviniriz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Lupus ile üşümeyi doğrudan ilişkilendirmek çok güç. Dilerseniz blogta soğuk alerjisi ve Raynaud Sendromu ve Fenomeni yazılarını okuyabilirsiniz. Mutlaka bir katkısı olacaktır.

      Sil
  9. Romatoid artrit mıdır nedir 2 yıl önce başladı son zamanlarda iyice artınca doktora gittim. Yan etkisi en az olan plaquenil denen ilacı verdi allaha şükür sanki bıçakla kesmiş gibi bütün ağrılarım. Gitti 1 ay sonra doktora gittim hocam sağol. İlaç iyi geldi dedim oda tabi iyi gelecek romatizma ilacı ama önemli olan karaciğer enzimleri ve göz muayenesi bunları 6 ayda bir yaptır yanıma gel bu ilacı da ben bitti diyene kadar kullan dedi form da bakıyorum da 5 yıl felan kullananlar var muhtemelen ömrümün sonuna kadar ra denen hastalıkla yaşayacağım ama olsun en azından ilacı var peki ya ilacı olmayan bir hastalık olsaydı. Allahım binlerce kez şükürler olsun

    YanıtlaSil
  10. merhaba SLE'nin tam tedavisi varmı?

    YanıtlaSil
  11. merhaba ben de lupus hastasıyım ve doktor tarafından plaquanil yazıldı. Fakat bunu ömür boyu kullanacakmıyım bilmiyorum, hastalık her nüksettiğindemi kullanacağım yoksa hergün mü bilgi veririseniz sevinirim.

    YanıtlaSil
  12. lupus hastasıyım plaquenıl celcept 2mg kortızon kullanmaktayım alkol bira alımı ilaçları etkilermi? içdikten kaç saat sonra alınmalıdır?

    YanıtlaSil
  13. sle hastasıyım plaquenıl celcept kortızon 2 mg kullanıyorum. alkol alımı zararlmıdır? kaç saat sonra alırsam sıkıntı olmaz

    YanıtlaSil
  14. 2002 yilndan beri sle hastayim yuzumde son 2 senedir kizarmalar var gunes isinlarindan dolayi gecmek bilmedi gunes kremi kullanmama ragmen baska bi ilac uygun gormuyor dr. Basina gelen varsa bilgi verebilirmi? Gecmesi icin neyapmam gerek??

    YanıtlaSil
  15. Merhaba; yorgunluk ve kas ağrısı nedeniyle gittiğim dahiliye doktorunun uzmanlık alanı ramotolojiymiş.Bana yaptırdığı Ana testi zayıf pozitif çıkınca Lupus teşhisi koydu. Ancak alt testleri falan istemedi. Ve plaquenil verdi. 2 Ramotoloji doktoruna daha gittim ve sonuçları gösterdiğimde lupus değilsin dediler.Alt testleri için rahat edecekse yapalım dediler.Psikolojim çok bozuldu, ne yapmam hangi doktora güvenmem gerektiğini de bilmiyorum.
    Döküntü vs yok, sadece bazen yorgun uyanıyorum ve ayaklarım yağmurlu havalarda şişiyor.Ağrı ,tutukluk ,döküntü vs yok ama depresyon belirtileri var:(( Burnumda ödem ve kemik eğriliği yüzünden nefesi genellikle ağzımdan alıyorum. Sizlerin yorumları benim için değerli
    Teşekkür ederim...

    YanıtlaSil
  16. 2 yildir hafif eklem.agrilari halsizlik sabah uyanamama parmaklarda sislik vardi agrilarim arttikca.artiyordu devlet hastaneleri romatollojiye direk randevu vermiyorlardi bende ozel hastabede prof. gittim bi dunya test tetkik su bu en son r.a girdi hayatima 1 yildir plaguenil.kullaniyorum 1 yildir agri yok sabahlari cok rahat ve guzel uyaniyorum sisliller artik yok yeniden dogmus gibiyim . plaguenil.benim.hayat sigortam ayrica.midemde asiri derecede agri gastrit vardi 1 senedir oda yok en sonunda allah yardim etti ve plaguenil ile karsilastim hayatim degisti daha 30 yasindayim son 2 sene de neler cektigimi bir ben birde allah biliyor alallahtan plaguenil gozlerime yan etki yapmiyor da kullaniyorum sadece 6 ayda bir goz muayebesi ve karaciger enzimi takibi yaptiriyorum bu ilac bir harika . . .

    YanıtlaSil
  17. Bende yeni başladım ilaca aşırı yorgunluk ve uyku yaptı ağzımda sanki yara var gibi ama görünürde birşey yok. Bu ilacın başlangıçta alışma evresi sanırım. Sonra iyi gelecek inşallah diye alıyorum. Böyle birşey yapar mı normal mi acaba

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İlacın etkili bir şekilde çalışmaya başlaması için bir süre kullanılması gerekiyor. Bahsettiğiniz durumu daha önce bir başka hastadan duymadık fakat konuyu doktorunuzla görüşebilirsiniz.

      Sil
  18. Merhaba bende 20 gundur plaquenil 200 kullaniyorum. Parmaklarimin eklemlerinde sekil bozuklugu basladi. İnsallah iyi gelecek ilac. Boynum ve basimda asiri terleme var. Acaba ilacdanmi. Bu ilaci icenlerde bunu yasayan varmi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba bunu kolayca anlayabilmek oldukça zor. Kimi zaman hastalarda tiroid sıkıntıları da bulunuyor ve bu durum terlemeye sebep olabiliyor.

      Sil
  19. Merhaba.anneme 2 yıl once şjogren tanısı konuldu.palaguenil başlandı ancak kullanmaya başladıktan 10 15 gün sonra.yüzünde ve vücudunda delik delik yaralar oluşmaya basladi.ayrıca şiddetli ağrıları artinca ilaç acil servis doktoru tarafindan bırakıldı.2 ay öncesi hastalık ilerlediği için yeniden ilaca başlandı ancak yine ayni sikayetler olunca (yüzde ve vücutta delik delik yaralar oluştu ve şiddetli bas ağrıları ) doktor yeniden biraktirdi.bu hastalıgin başka bir ilacı yok mu acaba .ve bu gerçekleşen yan etkiler doğal bir surecmiydi.

    YanıtlaSil
  20. Merhabalar eşime liken teşhisi kondu ve plaquenil ilacı tedavisi baslandi.sormak istediğim adet düzensizliği su an 6 gün gecikti acaba ilaçla bı alakası var mıdır korunuyor çünkü

    YanıtlaSil
  21. Mehraba ben bu sayfayi yeni buldum . Bende lupus hastasiyim 8 senefir. Bu ilaci bende kulaniyorum. Cok zarar verici bir ilac deyil.

    YanıtlaSil
  22. Merhaba ben de 9 ay önce lupus teşhisi kondu. 28 yaşındayım. Plaquenil kullanıyorum. Saçlarım ve kaslarım baya inceldi. Hastalık ve ilaç kaynaklı olduğunu biliyorum . Sorum şu sürekli dökülmeye devam edecek mi saçsız ve kassız mi kalıcam yani bu dökülmeler kalıcı mi bilgi verir misiniz ?

    YanıtlaSil
  23. Merhaba annem covid-19 hastası bu ilacı verdiler ama baş ağrısı ciddi derecede ve mide bulantısı çok fazla yaptı 2 gün oldu ilaçları biteli ama halen ciddi derecede baş ağrısı çekiyor ne zaman kadar böyle sürecek bilgi verir misiniz ?

    YanıtlaSil
  24. Merhaba romotolojim bağ doku hastalığı tehşisi koydu 9 aydır plaquenil kullanıyorum çok iyi geldi fakak gözlerimde kuruluk ve bulanık görmeye başladım yarım doz alsam olurmu acaba 200 mg kullanıyorum yada başka bir ilaç

    YanıtlaSil

Yorum Gönder