Kimyacılar İnsan Sağlığından Anlar mı?




Alternatif tıpla veya tıpla ilgilenen kimya profesörleri üzerine bir kimya mühendisi olarak naçizane fikirlerimi sunmak isterim. 

Kimya bölümü ve Kimya mühendisliği birbirlerinin aynısı sanılsa da aslında farklıdır. Kimyacı işin kimyasına iner, laboratuvar ortamında çoğu cihazın kullanımını iyi bilir ve analiz eder. Kimyasalları tanır, üretime katkı sağlar. Kimya mühendisi biraz kimya bölümünden, biraz makine mühendisliğinden aldığı ortak derslerle aslında fabrikada ve sanayide fırsat sunulduğu sürece iyi işler çıkararak üretime katkıda bulunur. 

Ancak ikisinin de ortak yanı insan bedenini bilmeye ve tanımaya yönelik dersler almamış olmalarıdır. Kimyacı ilacı üretir ,ancak ne işe yarar, organlara ne türde etkiler yapar bilemez. Bu nedenle "Ben kimyacıyım.", "Bitki uzmanıyım." diyenlere asla itimat etmeyin. 






Bir kimya profesörü geçenlerde protein kaçağı için "Günde iki bardak nar suyu için, bir kilo marul yiyin." diyor. Böbrek yetmezliği olan hastaların her şeyi ölçülü tüketmeleri zorunluyken, iki bardak narın suyunu nasıl içecek? Sanırım hastalar 
iki ay boyunca, günde 2 kg nar tüketecek. Belki faydalıdır (gerçi faydası bilimsel olarak ispat edilmemiş) ancak her şeyin fazlası zarar. 

Bilmediğimiz otları tüketmeyelim. Bırakalım bu protein kaçağını tıp doktorları tarafından önerilen, etkisi kanıtlanmış ilaçlarla tedavi ettirelim. Bu hastalıkları tedavi etmek tıp doktorlarının işi unutmayalım.

Sevtap Palandöken 

Yorumlar