Covid-19 ve Plaquenil

HydroxychloroquineCovid-19'u yani yeni tip corona virüsü artık yakından tanıyoruz. Hem ülkemizde hem de dünyanın çoğu ülkesinde günlük olarak geometrik bir artışla hasta sayısı yükseliş gösteriyor. Bulaşıcılığı önlemek adına bazı izolasyon tedbirleri malum. Öte yandan hastalığın çözümüne yönelik bir aşı ya da ilaç bulunmuyor. Dünyada özellikle aşı için önemli çalışmalar mevcut fakat bütün bürokratik engeller kaldırılsa dahi en erken 10-12 ay gibi bir süreçten bahsediliyor. 

Durum böyleyken hastalarda durumun kötüye gitmemesi için destek tedavinin yanı sıra elde olan başka ilaçlar özellikle Çin'deki deneyimlere göre deneniyor. Bunların içerisinden bazı antiviral ve antimalaryallar ön plana çıkıyor. Antimalaryallardan ise Hidroksiklorokin yani piyasa adıyla Plaquenil. Gelin bu konuyu kısaca inceleyelim.
Antimalaryallar temel olarak sıtma tedavisinin yanı sıra Lupus ve Romatoid Artrit gibi bağışıklık sistemi hastalıklarında hastalığı modifiye edici olarak kullanılmaktadır. Bu sayede ağrılar ve şişlikler azaltılır, eklem hasarının  ve atakların önüne geçilir. Hikroksiklorokin bağışıklık sistemindeki iletişimi modifiye ederek sistemin baskılanmasını ve sağlam dokulara zarar vermemesini sağlar. 

Covid-19 için Plaquenil ile bazı ileri zatürresi gelişen hastalarda olumlu gelişmelerin raporlandığı doğrudur FAKAT kesin tedaviyi sağladığı doğru değildir

Sağlıklı insanların Plaquenil alması Covid-19 virüsüne karşı koruyucu değildir. Aksine ilaç bağışıklığı karıştırdığı için beklenmeyen durumlar ortaya çıkabilir. 

Özetle Plaquenil sizi korona virüsten KORUMAZ

Plaquenil'in yan etkileri oldukça TEHLİKELİDİR

Kafanıza göre Plaquenil kullanırsanız görme alanınız daralabilir ve görme yetinizi tamamen kaybedilirsiniz. Bununla beraber saçlarınız incelenir ve dökülmeye başlar.

Plaquenil alıp stoklarsanız hem Covid-19 için sağlık kuruluşları ilaca erişemez hem de binlerce Lupus ve Romatoid Artrit hastası ilaçsızlıktan ölümcül atak geçirebilir. Şu an ilacı bulamayan bir çok Lupus ve Romatoid Artrit hastası mevcut ve son derece endişeliler.

Bazı medya kuruluşlarında akademisyenler, bazı sosyal medya kullanıcıları ve bazı derneklerin etik sorumluluklarını ihlal ederek ilacın piyasa adını vererek yaptığı demeçler neticesinde ilacı fazlasıyla stoklayanlar ortaya çıktı. Bunun üzerine Sağlık Bakanlığı reçetesiz verilmemesine karar verdi. 

Süreci başından bu yana takip ediyoruz. İlaç adı sarfedip insanları stokçuluğa teşvik edenleri tek tek uyarmamıza rağmen sorunun ilerlemesinden kaynaklı bu açıklamaya ihtiyaç duyduk.

Lütfen ilacı hakikaten ihtiyacı olanlara ve devlete BIRAKIN.


Yorumlar